hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elég lehet a részleges besugárzás is

A 40 év feletti, korai emlődaganatos nők kezelési paradigmája alapvetően megváltozhat – írja közleményében egy októberben közzétett kutatási eredményről az Országos Onkológiai Intézet közleménye.

A Lancet folyóiratban 2015. október 20-án tették közzé a multicentrikus (prospektív, randomizált, III-as fázisú) vizsgálat eredményeit, amely a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlítja össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). A vizsgálat eredményei szerint a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlő besugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában – idézi fel az onkológiai intézet közleménye.

A tanulmányt az Európai Brachyterápiás Társaság (GEC-ESTRO) Emlőrák Munkacsoportja végezte. Az eredmények azt igazolják, hogy a 0-II-es stádiumú, válogatott emlődaganatos betegek esetében az emlőmegtartó műtét után brachyterápiával végzett APERT-val kezelt betegek teljes túlélése (OS), betegségmentes túlélése, illetve a helyi és regionális daganatmentesség aránya megegyezik a hagyományos TELJES RT-val kezelt betegekével. Az APERT adatai a TELJES RT adataival szemben szintén pozitív trendet mutatnak a bőr mellékhatások (toxicitás) és hegesedés (fibrózis), valamint egyéb mellékhatások tekintetében beleértve az emlőfájdalmat is.

A kutatásról

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Sugárterápiás Társaság (ASTRO) San Antonio-ban rendezett éves kongresszusán 2015. október 19-én jelentették be a szerzők. A multicentrikus vizsgálatot 16 vezető egészségügyi központban végezték. A résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Spanyolország és Svájc voltak. 

A kutatók 1184 negyven éves és a feletti beteget vizsgáltak. A bevont betegek medián életkora 62 év volt és közel felük 60 évesnél fiatalabb volt. A betegek eleinte háromhavonta, majd 60 hónap elteltével évente vettek részt kontroll vizsgálaton. Az utánkövetési idő középértéke 6,6 év volt.

Az APERT-brachyterápiáról

A célzott és rövidített (akcelerált), részleges (parciális) emlő radioterápia brachyterápiával (APERT-brachyterápia) egy nagy dózisteljesítményű sugárkezelés, rövidített eljárás a korai stádiumú emlőrákos betegek részére, ahol a besugárzás közvetlenül a tumorágyra (az előzetesen kimetszett daganat helyére) irányul. Az APERT-brachyterápiát az emlőmegtartó kezelés részeként végzik, amely az emlődaganat kimetszéséből (lumpectomiából) és az azt követő sugárkezelésből áll.

Az emlőmegtartó kezelés részét alkotó sugárkezelés a hagyományos megközelítésben minden esetben a teljesemlő-besugárzás (TELJES RT) volt. A TELJES RT háromtól öt hétig tartó napi kezelést jelent, amikor a besugárzást külső sugárforrásból végzik. Az APERT-brachyterápia esetében, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a TELJES RT számos hátrányát kiküszöbölje, a besugárzás csak a műtét üregére és a közvetlen környező szövetekre irányul, a sugárzó izotópokat időlegesen közvetlenül a tumorágyba juttatják.

Az APERT-brachyterápia három jelentős előnyt nyújt a TELJES RT-hoz képest: a besugárzott ép szövetek kímélése, különös tekintettel a szívre, a tüdőre és a bőrre, a kezelési idő jelentős  lerövidítése és a brachyterápiás katéterekkel végezhető igen precíz, célzott sugárkezelés lehetőségét.

 

(forrás: Országos Onkológiai Intézet)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés