hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyakan félrekezelik a krónikus fájdalmakat

A múlt heti bécsi fájdalomkrongresszus (EFIC2015) kapcsán ír a NOL a fájalmak sokféleségéről és a terápiákat is gyakran félrevivő, sematizáló gyógyszerreklámokról.

Az EFIC az idei évet a neuropátiás fájdalom elleni harcnak szenteli. Ez hosszú ideig fennálló, krónikus és gyógyszeresen nehezen csillapítható, égő vagy éles, szúrásszerű, néha érintésre, vagy hidegre keletkező fájdalom – emlékeztt a lap. Sokszor valamilyen idegsérülés vagy operáció után lép fel, de övsömör következményeként is jelentkezhet, sőt idetartoznak az amputációt követő fantomfájdalmak is (amikor úgy érzik, a levágott végtag fáj). Akinek fáj, nemritkán azt sem tudja, hogy ilyen van neki, hiszen Chris Wells, az EFIC brit elnöke szerint gyakran az orvosoknak is elkerüli a figyelmét, pedig mintegy 25 millióan szenvednek ebben a kórképben Európában.

A betegek száma az idősödő kontinensen gyorsan nő, hiszen a neuropátia idősebb korban gyakoribb, például azért, mert a cukorbetegség is kiválthatja. Néha epilepsziaellenes szerek vagy antidepresszánsok hoznak enyhülést, de sok esetben egyáltalán nincs segítség. Az új kutatások genetikai okokat keresnek és egyénenként igyekeznek feltárni az amúgy is sokszor személyfüggő fájdalom hátterét, ami nagyobb sikerrel kecsegtet, mondta Ralf Baron kieli professzor.

Igaz, az ilyen személyi profilok feltárásához 2-3 óra is kell, amire az időszűkében lévő alapellátás alkalmatlan, ahogy a krónikus fájdalmak okainak feltárására is. Földrészünkön több mint 80 millió embert gyötörnek krónikus fájdalmak. A statisztikák szerint a leggyakoribb a hátfájás, az összes páciens 63 százaléka küszködik ezzel, ezt követi az ízületi, majd a reumás fájdalom. A krónikus fájdalommal sújtott munkavállalókat az átlagnál hétszer gyakrabban küldik el munkahelyükről, de ez a leggyakoribb oka az idő előtti munkaképtelenségnek és nyugdíjba vonulásnak is. Gyakran félrekezelik nemcsak a neuropátiás, hanem az összes krónikus fájdalmat is – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés