hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ha sikeres a kezelés, 50-60 ezer forintot vesztenek havonta

Sok pénzt veszít áprilistól az, akinek asztmás gyereke – akár a jó gondozás miatt is  – nem produkál elég súlyos tüneteket – írja a Népszabadság.

Eddig az asztma diagnózisa önmagában elég volt, hogy a családok emelt összegű családi pótlékot, a gyerek tízéves koráig járó gyest, utazási kedvezményt, ötvenszázalékos óvodai étkezési támogatást, valamint közgyógyellátást kapjanak. A jövőben ezek a támogatások már csak a súlyos asztmaként definiált esetek után járnak, a többiek családjainak mindez havonta átlagosan 50-60 ezer forint mínuszt jelenthet.

A betegség súlyosságáról a szakorvos évente fog dönteni. Egyelőre nincs pontos szám az érintett családok számáról, de sokatmondó, hogy beteg gyerekek szülei már 17 ezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a pénzmegvonás ellen. A lapunknak nyilatkozó gyermektüdőgyógyász szakorvos körzetében a jogszabály-változtatás előtt havonta átlagosan 16-20, asztmás gyereket nevelő családnak állították ki az igazolást, április óta mind össze kettő maradt fönn a rostán. Az orvos megjegyezte: a szakma ugyan kifejezetten szorgalmazta, hogy legyen rend ezen a területen, mert korábban olyanoknak is ki kellett adniuk a súlyos krónikus betegek életének megkönnyítésére szolgáló igazolást, akik rendszeres gondozás mellett normális életet élhettek, ugyanakkor az új szabályozás túl radikálisra, bevezetése túl gyorsra, megfogalmazása pedig túl egyszerűre sikerültolvasható a nol.hu-n.

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés