hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kalcium és allergia: Öröklött ez a hit

Az allergiás tünetek kezelésére alkalmazott kalcium alkalmatlanságáról és az ettől függetlenül erős hagyományáról ír a HVG.hu.

„A kalcium ma Magyarországon olyan, mint a slágerek: sokan szeretik, sokat adják őket. Miközben semmiféle evidencia nincs arra, hogy a kalcium az allergiás betegségekben hatna. Egyik fejlett ország szakmai szervezete, orvos akadémiája sem ajánlja, gyakorlatilag szóba sem kerül a kalcium” – idézik Mezei Györgyit, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermek allergológusát. Szavait Novák Hunor orvos is megerősíti, akinek Hollandiában élő gyermekorvos ismerőse hívta fel a figyelmét arra, hogy „nonszensz az a kalciumozás, ami Magyarországon megy.” A fiatal orvos ezt követően elkezdett utánanézni a hazai kalciumhasználat hátterének és a kalciummal végzett kísérleteknek. Kiderült, hogy az 1890-es években merült fel először, hogy a kalcium hatásos lehet az allergia okozta tünetek enyhítésére.

Lényegében próba-szerencse alapon kísérleteztek a kalciummal, és mi is nagy valószínűséggel az 1900-as évek elején vettük át a módszert német nyelvterületről. „Hamar kiderült azonban, hogy a kalciumnak nincs érdemi hatása. Hiába fedezték föl az 1930-es évek közepén az első hatásos allergiaellenes gyógyszert, az antihisztamint, és hiába léteznek ma már bizonyítottan hatásos második-harmadik generációs antihisztaminok, mi, magyarok még mindig hiszünk a kalciumban, vagyis megrekedtünk egy 100-120 évvel ezelőtti állapotban” – magyarázza a hvg.hu-n.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés