hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ki az, aki valóban jól van?

"Én jól vagyok, és te?" címmel hirdette meg regisztrációhoz kötött, de ingyenes prosztatarák-szűrését a SE Urológiai Klinika, adja hírül a semmelweis.hu

Ingyenes prosztatarák-szűrést rendeznek június 4-én szombaton, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján. Reggel 9 óra és délután 2 óra között várják azt a száz érdeklődőt, aki regisztrál a www.semmelweis.hu/urologia oldalon. A PSA-szűréshez vért vesznek, és ha szükséges, a tapintásos vizsgálatot is elvégzik, mindez néhány perc, nem kell éhgyomorral érkezni, csupán TAJ kártyát, személyigazolványt és lakcímkártyát kell vinni; az eredményeket azonnal megkapják a résztvevők – olvasható az egyetem hírportálján.

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, évente 4 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon, és csaknem 1500-an halnak meg emiatt minden évben – mondja prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója hangsúlyozva, hogy az idejében felismert daganat gyógyítható. Elsősorban az 50 év feletti korosztály érintett, nekik érdemes évente eljárni szűrésre, de ha a családban másnál is előfordult ez a betegség, már 40 éves kor körül célszerű elvégeztetni a vizsgálatot, amely mindössze néhány percet vesz igénybe. Vérvétel segítségével megállapítják a PSA, azaz a prosztata specifikus antigén szintjét, amelyből lehet következtetni a betegség jelenlétére. Ezt egészíti ki a tapintásos vizsgálat.

 

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés