hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Korsók és falvédők a gyógyításban

A betegek kommunikációját, állapotát is javítja az a falumúzeum, amit a Pándy Kálmán Kórház krónikus belgyógyászati osztályán kialakítottak ki – írja a BEOL.

A falumúzeumnak néhány hete helyet adó teraszt korábban is használták, a betegek ott sem beszélgettek egymással, — Ezen szerettünk volna változtatni a kezdeményezéssel — idézik Elekné Kiss Barbara főnővért. — Az osztályon viszonylag sok az idős ember, éppen ezért a helyiséget igyekeztünk úgy otthonosabbá tenni, hogy ott megelevenedjenek saját kellemes emlékeik, és lehetőség nyíljon azok felidézésére.

A falumúzeum ötletének megfogalmazása után a dolgozók előkeresték a nagymamáik idejéből megmaradt tárgyakat, és azokból alakították ki a gyűjteményt. Falvédők, korabeli edények, képek és egyebek mellett a klasszikus kanták is megtalálhatók már ott. A kórtermek egyébként is a teraszra nyílnak, így azt kis távolságról közelíthetik meg az betegek.

A szakemberek elképzelése pedig úgy tűnik el is érte célját, hiszen az emlékek hatására élénk beszélgetések alakultak ki az idősek között. Mindenkinek más és más jut eszébe; a kukoricamorzsolástól, a vasárnapi húslevesig életre kelnek az egykori történetek.

— Mindez több szempontból is fontos. Az osztályon számos stroke-os beteget kezelünk. Állapotuk javulásában nagyon lényeges szerep jut a kommunikációnak, a beszédnek — idézik tovább a főnővért a beol.hu-n.

(forrás: BEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés