hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Korunk rettegett diagnózisa II.

Megjelent a Magyar Narancsban a rosszindulatú daganatos megbetegedésekről készített ciksorozat második része.

A Magyar Narancs cikksorozat első részében a rák okairól és kialakulásáról írtak. Most a különféle terápiák esélyeit járták körül, és választ kerestek arra is, hogy Magyarországon miért oly tragikusak a rákos megbetegedések és halálozások statisztikái.

A rák megelőzésén a szakma nemcsak azt érti, hogy ki se alakuljon a daganat, hanem azt is, hogy a rákos halálozást előzzük meg. Ha így nézzük, a rákos halálozás megelőzhető

1. elsődleges prevencióval, vagyis a rákkeltő faktorok elkerülésével,

2. korai diagnózissal és kezeléssel, valamint

3. fejlett diagnosztikus és terápiás eszközökkel, magyarul jó gyógyszerekkel és kórházakkal.

Ha az ember nem megy magát süttetni a napra, pláne nem jár szoláriumba, nem iszik alkoholt, nem dohányzik, nem eszik sok vörös húst, szexuális szokásaiban a hagyományokat követi, nem eszik penészes ételt, túlsült pirítóst, mindennap sportol, figyel a súlyára, kerül bizonyos gyógyszereket, nem szénnel fűt és felköltözik a hegyekbe, akkor jelentős mértékben javítja a rákellenes sanszait – olvasható a magyarnarancs.hu-n.

De ez sem ennyire egyszerű. Egész 2015-ig bízhattunk abban, hogy ha a fentiek legalább egy részét betartjuk, jó esélyt adunk magunknak a rák kialakulásával szemben. Tavaly viszont megjelent egy közlemény neves tudósok tollából, ami hitelesen igazolta, hogy a daganatok kialakulásában a véletlennek nagyobb szerepe van, mint a környezeti ártalmaknak és egyéb hajlamosító tényezőknek – derül ki a cikkből. Ennek ellenére az szinte biztosan kijelenthető, hogy a dohányzás mellőzésével, az alkoholfogyasztás visszaszorításával, megfelelő étrenddel és testmozgással a kockázat jelentős mértékben csökkenthető.

A korai diagnózis és kezelés is egyértelmű, hiszen minél hamarabb vesszük észre a tumort, annál nagyobb az esély, hogy teljes egészében el tudjuk távolítani, még mielőtt nagyobb problémát csinálna. De itt is adódhatnak nehézségek – írja a magyarnarancs.hu, ahol a folytatódik a bevezetésben megjelölt témákat sorra vevő cikk.

 

(forrás: Magyar Narancs)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés