hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Külföldi baktériumklónok miatt több a kórházi fertőzés?

Külföldről érkezett baktériumklónok miatt szaporodnak a multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzések – olvasható a Magyar Nemzetben.

Füzi Miklós mikrobiológus, az Országos Epidemiológiai Központ korábbi vezetője és csapata annak akart utána járni, hogy mi állhat valójában az MRSA (Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktérium által okozott fertőzések mögött, amelyek egyre gyakrabban fordulnak elő, írja az MTI alapján a hvg.hu.

"A kutatások során megállapítottuk azt is, hogy az MRSA esetében egy olyan antibiotikum-csoport, a fluorokinolon miatt válnak ellenállóvá a baktériumok, amelyeket döntően az egészségügyi intézményekben használnak. Tovább ront a helyzeten az is, hogy az így létrejött szuperbaktériumok ellen csak elképesztően drága, akár több százezer forintos gyógyszerek lehetnek hatásosak, illetve olyan antibiotikumok, amelyeknek súlyos mellékhatásai vannak" – mondta a lapnak a mikrobiológus.

A mikrobiológus 2016-ban publikát kutatásával kapcsolatban – melynek alapjairól 2014-ben számolt be a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézete – egyébként a legnevesebb külföldi szakértők is úgy nyilatkoztak: jelentős felfedezést tettek a magyar tudósok. Mint az MNO-n olvasható: – A cikk tavalyi megjelenése óta számos szakembertől kaptam pozitív visszajelzést, leginkább amerikai és angol kutatók kerestek meg, de a legutóbbi időben egyes vezető magyar szakemberek részéről is érdeklődés tapasztalható, ami nagy örömmel tölt el. Bízom benne, hogy a magyar kutatók is elismerik a felfedezés jelentőségét, és rövidesen pozitív változások kezdődnek majd – mondta Füzi Miklós.

(forrás: Magyar Nemzet/MTI, hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés