hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Október 18.: a Menopauza Világnapja

Háromszázezer nő van épp menopauzában Magyarországon, 60–70 százalékuknak lehet ehhez köthető panasza, ami 30 százalékuk – százezer nő – esetében olyan súlyos, hogy orvoshoz fordul.

Napjainkban a várható élettartam növekedésével a nők életük több mint harmadát tölthetik el a menopuza után. A menopauza kezdete óriási lehetőséget is jelenthet: az időben elkezdett prevenciós stratégiának köszönhetően megnövekedhet a nők életminősége és élettartama, írják a Nemzetközi Menopauzatársaság (International Menopause Society, IMS) lapjában, a Climacteric-ben R. A. Lobo és munkatársai (Prevention of diseases after menopause).

Evidencia-alapú megelőzés

Az élet hatodik évtizedétől kezdve számos krónikus betegség jelentkezik, amelyek a menopauzához köthetők, így az elhízás, a metabolikus szindróma és a diabétesz, kardiovszkuláris rendellenességek, oszteoporózis és oszteoartritisz, kognitív hanyatlás, demencia és depresszió, valamint tumoros megbetegedések. A prevenciónak a szűréssel és a kockázati tényezők felmérésével kell kezdődnie, majd a felismert kockázati tényezőket célzott terápiával kell kezelni.

Az evidencia-alapú megelőzés része az életmód-menedzsment, a dohányzás abbahagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése, az egészséges táplálkozás, a testmozgás, valamint a szellemi kihívást jelentő tevékenységek. A tanulmány szerzői nem jutnak dűlőre az évtizedes vitában: adható-e prevenciós stratégiaként hormonpótló terápia. Mint megjegyzik: a Women's Health Initiative legutóbb megjelent utánkövetéses vizsgálatának adatai szerint nem ajánlott a prevenciós célú hormonpótló terápia, azonban azt is hozzáteszik: az egészséges, 50–59 év közötti nők esetében az ösztrogénterápia csökkenti a koronáriabetegség előfordulását.

Hormonpótló terápia

Egyébként a hormonpótló terápia körüli kérdésekben a Nemzetközi Menopauzatársaság, karöltve az Európai Menopauza és Andropauza Társasággal (The European Menopause and Andropause Society), tavaly már kiadott egy globális konszenzus-nyilatkozatot (Global Consensus Statement on Menopausal Hormone Therapy), amiben kifejtik, hogy az ösztrogénterápia 60 évnél fiatalabb nők esetében a menopauza végétől számított tíz éven belül alkalmazva csökkenti a koronáriabetegségek előfordulását és a mortalitást, míg az ösztrogén+progesztogén terápia nem bír ilyen hatással (a kombinált terápia progesztogénkomponense rontja az ösztrogén kardiovaszkuláris hatását). Mindazonáltal, azon nők esetében, akiknek intakt a méhe, az endometrium-karcinóma elkerülése érdekében az ösztrogén önmagában nem adható (az ösztrogén-monoterápia jelentősen fokozza az endometrium-karcinóma kockázatát). Hozzáteszik még: az orális hormonpótló terápia növeli a vénás tromboembólia és az ischaemiás stroke kialakulásának kockázatát, azonban obszervációs vizsgálatok szerint a transzdermális kezelési forma esetén kisebb a kockázatnövekedés.

A hormonpótló terápia a menopauzához köthető depresszió kezelésében is felmerült. Mint E. Toffol és munkatársai írják a Menopause című lap szeptemberi számában (Hormone therapy and mood in perimenopausal and postmenopausal women: a narrative review), a nők 15-50 százaléka tapasztal depresszív tüneteket a menopauza során, 15-30 százalékuk esetében a tünetek olyan súlyosak, hogy felállítható a depresszió diagnózisa – esetükben hasznos lehet a személyre szabott hormonpótlás. Ennek hátterében egy másik vizsgálat szerint (Hormonal treatment increases the response of the reward system at the menopause transition: A counterbalanced randomized placebo-controlled fMRI study) az állhat, hogy a korán elkezdett hormonpótlás növeli az agyi jutalmazó rendszer működését.

Aháziorvosok felelőssége

A menopauza-világnapra a Nemzetközi Menopauzatársaság egy olyan összeállítással is jelentkezett, amellyel a körzeti orvosokat és körzeti ápolónőket célozta meg: összegyűjtötték a számukra releváns menopauzával kapcsolatos ismereteket, amit a praxisuk nagy részét kitevő, negyven év feletti nők gondozása során felhasználhatnak. Az összeállítás - A Practitioner's Toolkit for Managing the Menopause – szabadon hozzáférhető az interneten. Mint elmondják, azt is fontosnak tartják, hogy ne csak a körzeti orvosok, de maguk a nők is tisztában legyenek azzal, hogy mi történik velük az öregedés során, illetve hogy milyen terápiás lehetőségek vannak a menopuzális tünetek csökkentésére és a perimenopauzában megjelenő betegségek megelőzésére, enyhítésére.

Gyógynövények és fitoösztrogének

Az Európai Menopauza és Andropauza Társaság lapjában, a Maturitas-ban megjelent egy randomizált, dupla-vak, placebókontrollált vizsgálat eredménye (Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women), miszerint a homoktövis hatékony a menopauzális nők hüvelyi egészségének megőrzésében, olajának használatával csökkenthető a vaginális epithelium elvékonyodása. A Climacteric szeptemberi számában pedig egy metaanalízist közöltek (Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review), amely szerint a fitoösztrogének hatékonyak a hőhullámok leküzdésében.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés