hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Megbecsülik a beteg saját vérét

A májtranszplantációs műtétek mintegy 30-40 százalékánál már nem szükséges külső vért adni, azaz „vér nélkül” operálnak az egyetem transzplantációs klinikáján – írja a Semmelweis Médiasarok.

Az új módszer alkalmazásával a beteg szervezetének igénybevétele jelentősen kisebb, gyorsabb a felépülés és gyógyulás és nő a transzplantált betegek rövid és hosszú távú túlélésének esélye is – idézik dr. Máthé Zoltánt, a klinika igazgatójáta.

Az idén eddig 38 májátültetést végeztek a Klinikán, ebből 34 esetben nem volt szükség vörösvértest koncentrátum adására, 20 esetben pedig semmilyen vérkészítményt (kiegészítő faktort) nem kapott beteg a műtét alatt.

A korábban akár tíz órát is meghaladó műtét alatt nagy volt a vérveszteség, mivel éppen egy rendkívül vérzékeny a területen kell a felső és alsó testtáj közötti kapcsolatot átmenetileg megszakítani. A műtét alatt gyakran akár kétszeres teljes vércserére is szükség volt.

Mostanra a műtétek ideje is jelentősen lerövidült, ma 3-4 óráig tart egy májátültetés, s fejlődött a szakterület számos eleme: az altatás, a műtét közbeni monitorozás, a sebésztechnika, léteznek már vérvisszanyerő eszközök, alkalmazzák a véralvadást figyelő gépeket is, amelyekkel minimalizálni tudják a vérzéstolvasható a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés