hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mi lesz az otthonszüléssel?

Vizsgálja az alapvető jogok biztosának állásfoglalását az otthonszülés ügyében az Egészségügyért felelős Államtitkárság.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az alapvető jogok biztosának hivatala kedden nyilvánosságra hozta, hogy Székely László ombudsman állásfoglalása szerint az államnak meg kell teremtenie a valódi választás lehetőségét a kórházi és az otthonszülés között, ez ugyanis nem adott teljes mértékben a jelenlegi szabályozás szerint.

Az MTI megkeresésére az államtitkárság szerdán tudatta, hogy vizsgálják a dokumentumban foglaltakat és a megfogalmazott intézkedések lehetőségét. 

Az ombudsmani hivatal közleményében azt írta, Székely László egy civil szervezet beadványa alapján indított átfogó vizsgálatot és kért tájékoztatást az emberi erőforrások miniszterétől az otthonszüléssel kapcsolatban.
A panaszt benyújtó szervezet szerint az intézményen kívüli szülést szabályozó joganyag rendelkezései diszkriminatívak, a gyakorlat pedig sérti az emberi méltóságot, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja az otthonszülést, így azzal csak a jómódú családok tudnak élni. Sérelmezték azt is, hogy az otthonszülés választásakor akadályba ütközik a szükséges anti-D vakcina térítésmentes felírása és kiváltása.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés