hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Mit old meg a masszázs?

Emésztésjavító, talp-, hát-, arc-, sport-, frissítő, ájurvédikus – se szeri, se száma a masszázsfajtáknak – írja a közöttük való választást segítő cikkében az MNO.

 – Az orvosi gyakorlatban leginkább a svéd masszázson alapuló gyógymasszázst és a kötőszöveti masszázst szokták alkalmazni – mondta a lapnak dr. Juhász Péter, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet reumatológus szakorvosa. Szavai szerint: bár alkalmas izomfeszültség oldására és a görcsös fájdalom enyhítésére, de önmagában a masszázs nem bír gyógyító erővel, inkább kiegészítő terápiaként érdemes igénybe venni. Az orvosi masszázst azoknak ajánlja, akik izomfeszüléssel járó betegségekkel – ilyen például a gerincbaj – küzdenek. A másik, orvosi gyakorlatban alkalmazott masszázs a kötőszöveti, amelynek segítségével reflexes úton segíthetjük a vegetatív idegrendszer egyensúlyának helyreállítását.

– Minden esetben orvosi vizsgálatnak kell megelőznie a gyógymasszőr által végzett kezelést – mondta a lapnak Veres Melinda, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet vezető masszőre. A szakember kifejtette: a masszőr az orvos diagnózisára építi a kezelést, a beteg leletei és panaszai, valamint az orvos utasításai szerint. A látható és tapintható elváltozások felmérését a masszőr végzi, és folyamatosan figyelemmel kíséri a kezelés eredményét a beteg panaszai és tapintásérzékelés segítségével, így lehetőség van a bőrben, a kötőszövetben, az izomzatban és az ízületekben zajló változások követésével a tapasztalatokhoz igazítani a kezelést – emelte ki a szakértő. A gyógymasszázs reumatológiai és mozgásszervi, valamint bénulással járó neurológiai, sőt tüdő- és légúti betegségekben szenvedőknek, továbbá krónikus székrekedéssel küzdőknek és ortopédiai elváltozásokkal élőknek ajánlott, de a hosszan tartó ágynyugalomra kárhoztatottaknak is kiváló terápia, és a műtét utáni rehabilitációhoz is elengedhetetlen. Ellenjavallt viszont többek között minden akut gyulladásos, valamint lázas állapot eseténolvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés