hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mitől gyógyul egy sportoló?

Hogyan, s milyen gyógyszerekkel gyógyulhat egy élsportoló, hogy aztán gyógyulása után ne a doppingellenőrök tartsák távol a versenyzéstől? – kutatja a Népszava interjúja.

Dr. Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatójával beszélgettek, neki vetették fel, hogy a jelenleg tiltott szerek listáján számos olyan gyógyszer megtalálható, amit egy élsportolónak betegség, vagy sérülés esetén simán felír az orvosa. Mit lehet ilyenkor tenni?

Tiszeker Ágnes szerint a legfontosabb, hogy azonnal jelezzék orvosuknak, élsportolóval van dolga. „A mai orvosi képzésben, továbbképzésben már kötelező anyag a doppingellenes harc. Az orvosok pontosan tudják, hogy létezik az úgynevezett tiltott szerek listája, azaz ez alapján fognak bármilyen hatású gyógyszert felírni” – magyarázza az igazgató. De aki bizonytalan, annak ajánlja a MACS tájékoztató kiadványait, amelyeket vihetnek magukkal a rendelésre, aztán van számítógépes segítség is: „a honlapunkon minden rajta van, és a tiltott szerek listáját nagyon gyorsan megtalálhatja mindenki a kereső program segítségével”, végesetben pedig, ahogy mondja „telefonon is állunk a sportolók rendelkezésére”.

A sérülések, műtétek esete nehezebb, ott gyakran nincs mód információs felkészülésre, konzultációra.

- Természetesen egy kórházi, vagy sürgősségi ellátás, például a műtét esetén nem kell mérlegelni, listákat böngészni, ilyenkor a sportoló minél előbbi felépülése a lényeg. A kórházi kezelésről kapott igazolást szükség esetén mutassák be a munkatársaimnak, de arra figyeljenek, hogy a zárójelentésben minden részletesen legyen feltüntetve: milyen műtéten esett át, mit kapott az illető – tanácsolja a MACS ügyvezetője.

Akinek további kezelésre, gyógyszerelésre van szüksége a rehabilitációhoz, az kérhet gyógyászati mentesség engedélyt (ez az úgynevezett TUE). A MACS-hoz be kell adni a zárójelentést a gyógyszerlistával együtt, és egy bizottság engedélyezi az egészséghez feltétlenül szükséges, de tiltó listán lévő gyógyszerek szedését. Ez az engedély felmentést ad annak a sportolónak, akit a rehabilitációs időszakban ellenőriznek, és a tesztje éppen a szedett gyógyszerek miatt lett pozitív – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés