hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

„Nem a haj teszi az embert”

A  kezeléseknek az orvosok által sokszor elbagatellizált, de a betegek számára lelkileg gyötrő mellékhatásai kerülnek fókuszba a Rákgyógyítás Magazin most megjelent 2015. tavaszi lapszámában.

Másként rangsorolják az orvosok és a betegek a mellékhatásokat. A hajhullásnak például orvosilag nincs jelentősége, ám a betegek számára sok esetben éppen a külsőleg is látható, önmagukat folyamatosan a betegséggel szembesítő mellékhatások a nyomasztóak – olvasható a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában, amelyben a kopaszságtól a különféle mértékű és súlyosságú bőr- és körömpanaszokig sorra veszik a leggyakrabban előforduló külső mellékhatásokat. „Nem a haj teszi az embert” – szögezi le a lap egy másik összefoglalója, amelyben külföldi és hazai példákat sorakoztatnak fel olyan betegekről, akik kemoterápiás kezelésük alatt vállaltak fotózást, modellkedést vagy viselnek feltűnő hennafestést a fejükön, hogy ezzel jelezzék környezetüknek és a betegtársaknak is: nincs mit szégyellniük aktuális állapotukon.

Amint a lap beszámolója fogalmaz, az okostelefonok átalakítják az információszerzési szokásokat: nem ritka, hogy a betegek vagy hozzátartozóik már az onkológia folyosóján rákeresnek a leletek egyes kifejezéseire az interneten. Ráadásul nemcsak az információszerzésnek, hanem a sorstársi kapcsolatoknak is új dimenzióját nyújtja a világháló: egyre több internetes közösség alakul, ahol a sorstársak egymást segítik, s valódi barátságok szövődnek a virtuális térben. Amint a lap figyelmeztet, vannak akik ezekben a fórumokban termékeket, „csodaszereket” próbálnak rátukmálni a betegekre, ám a többséget valóban az önzetlen segíteni akarás jellemzi.

A Rákgyógyítás Magazin betegekről szóló cikksorozatában ez alkalommal olyan házaspárok szólalnak meg, ahol a férj és a feleség egyaránt szembenézett már a félelmetes betegséggel. Van ahol bíznak a teljes gyógyulásban, máshol ez már nem reális cél, ezért abban támogatják egymást, hogy minél több időt jó állapotban tölthessenek együtt. A lap legfrissebb számában is folytatódnak a megszokott rovatok: onkológiai szómagyarázatot, s aktuális híreket, szociális segélyről szóló praktikus információkat is közölnek.

(A lapszám tartalmáról és elérhetőségéről itt olvashat bővebben.)

(forrás: Rákgyógyítás)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés