hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Óránként egy strokehalál

Magyarországon évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, óránként egy halálesetért felelős a betegség – mondta a Magyar Stroke Társaság elnöke az M1 Aktuális csatornán.

Ma már tízezer alatt van azoknak a száma, akik belehalnak a stroke-ba, ami jelentős csökkenés 1980-hoz képest, amikor évente mintegy 24 ezren haltak meg ebben a betegségben – mondta Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke az M1 Aktuális csatornán. Hozzátette, ennek oka, hogy az emberek egyre komolyabban veszik a kockázati tényezőket, elsősorban a magas vérnyomást, cukorbetegséget, a szívritmuszavart, és a magatartásbeli tényezők között a dohányzást.

Nem csak az idősebbek vannak kitéve a stroke veszélyének, Magyarországon az esetek több mint 10 százaléka 50 éves kor alatt, több mint 27 százaléka munkaképes korban jelentkezik. Kitért arra, hogy a stroke három fő tünete, amikor azonnal mentőt kell hívni, mert 3 óra van az eredményes beavatkozásra, az egyik oldali végtag meggyengülése, a száj félrehúzódása és a beszéd elakadása. A betegek csak 5 százaléka kapta meg a vérrögoldó kezelést tavaly, mert későn mentek kórházba. Az európai átlag 10 százalék, tehát a szakember szerint itthon vannak még feladatok.

(forrás: M1 Aktuális csatorna/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés