hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Orvos kell a szövődményekhez is

Vérzékeny betegek százai szenvednek belső vérzések szövődményeitől, de közülük sokan nem jutnak el megfelelő szakorvoshoz – hívja fel a figyelmet a Magyar Hemofília Egyesület.

Az ízületi bevérzések miatt a hemofília az egyik legfájdalmasabb betegség, a bevérzések ugyanis az ízületi hártyák krónikus, gyötrő gyulladását, csontciszták kialakulását, porcpusztulást, mozgáskorlátozottságot, rokkantságot okoznak. Ugyan ma már az újabb bevérzések a vérből hiányzó véralvadási faktor heti többszöri gyógyszeres pótlásával elkerülhetők, a vérzékeny gyerekeknél pedig az egy-két éves korban elkezdett rendszeres intravénás injekciók révén ugyancsak meg lehet előzni a bevérzéseket, ez nem változtat a tényen: az elmúlt évtizedekben kialakult szövődményekkel élőknek folyamatos szakorvosi ellátásra van szükségük, s a rendszeres ellenőrzés a fiataloknál is indokolt – írja az egyesület a Hemofília Világnap alkalmából kiadott közleményében.

– Ugyan van az országban 19 hemofília központnak hívott ellátóhely, ám ezek többsége valójában csak gyógyszerkiadó intézményként funkcionál: a legtöbb helyen a hematológusokon kívül nem érhetők el olyan szakemberek, akiknek tapasztalatuk lenne a hemofília miatti szövődmények kezelésében – idézik Varga Gábort, az egyesület elnökét. Ő az Európai Hemofília Hálózat szakmai ajánlására hivatkozva is mondja, hogy ezek helyett olyan szakmai csapatokra lenne szükség, amelyekben ortopéd sebész, gyógytornász, fogorvos-szájsebész, hepatológus, fertőző betegségekkel foglalkozó infektológus és pszichológus is dolgozik.

(forrás: Magyar Hemofília Egyesület)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés