hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Őssejtet adsz, nyelőcsövet kapsz

Egy nyelőcsőatréziával született 2 éves kislány számára saját őssejtjeiből fejlesztettek nyelőcsövet az orvosok. Hannah Warren ezzel a legfiatalabb beteg a világon, aki számára az őssejttechnika jelentheti a gyógyulást.

Hannah 2010-ben született Dél-Koreában, és egészen mostanáig nem tudott önállóan enni, inni vagy nyelni. A chicagói kórházban most elvégzett műtétjéig teljes életét egy szöuli kórházban töltötte. Az orvosok semmi jóval nem biztatták a szülőket és igen behatárolt élettartamot jósoltak a kislánynak.

A mostani műtéthez szükséges őssejteket a beteg csípőjéből nyerték, majd laboratóriumi körülmények között tenyésztették azokat, ahol alig egy hét alatt olyan mértékű sejtszaporodást tudtak elérni, hogy abból új nyelőcsövet hoztak létre a kislánynak. A körülbelül egy penne tésztának megfelelő nagyságú nyelőcsőkezdeményt egy 9 órás műtét során, április 9-én ültették be a beteg szervezetébe. Bár a kislány egyelőre még lélegeztető gépen van, de az első jelek szerint a nyelőcső megfelelően működik – közölték az orvosok. Reményeik szerint a beteg nemsokára minden gond nélkül otthonába távozhat és a későbbiekben a kortársaihoz hasonló életet élhet.

„Úgy érezzük, hogy kislányunk újjászületett. Tudjuk, hogy ahol tartunk, az még nem a bizonyosság, csak egy esély, de még így is fantasztikus és hihetetlen lehetőség számunkra” – mondja el a kislány édesapja, Darryl Warren, aki abban reménykedik, hogy körülbelül egy hónap múlva hazavihetik kislányukat, aki így a harmadik születésnapját már otthon ünnepelheti augusztusban.

Hannah betegsége igen ritka, hiszen minden 50 ezer szülésből egyszer fordul elő nyelőcsőhiány. Az őssejttechnikát más betegségek esetében már egyre többször alkalmazzák sikerrel, de nyelőcső létrehozására eddig még nem használták. A mostani eredmények is reményt adnak azonban arra, hogy egyre több születési defektus és gyermekkori betegség válik gyógyíthatóvá e módszerrel.

A műtétet egy Svédországban dolgozó olasz sebész, dr. Paolo Macchiarini végezte. A szülők korábban arról olvastak, hogy a sebész sikerrel alkalmazza az őssejteket, azonban nem volt elegendő pénzük arra, hogy a műtétre a Karolinska Intézetben kerüljön sor. Egy katolikus kórháztól kaptak segítséget ahhoz, hogy az őssejtspecialista Chicagóban utazzon a műtét levezetésére. Dr. Macchiarini korábban már 14 olyan nyelőcsőműtétben vett részt, melyekben a beteg saját őssejtjeit használták fel a rendellenesség megoldására – ezek között voltak mesterségesen létrehozott nyelőcsövekkel végzett műtétek, illetve kavader nyelőcső felhasználásával végzett beavatkozások. Mindössze egy beteg halt meg a műtét kapcsán még 2011 novemberében, egy madisoni férfi, akinek végstádiumú nyelőcsőrákját próbálták meggyógyítani a műtéttel. „A beteg négy hónappal később hunyt el, a halál okát pontosan nem tudjuk” – mondta el dr. Macchiarini.

Hasonló módszerrel létrehoztak már húgyhólyagot, húgyvezetőt, és tavaly egy svéd lánybeteg saját őssejtjeiből jutott vénához. A kutatók remélik, hogy az őssejtek alkalmasak lehetnek szolid szervek, például vese vagy máj létrehozására is. A Wake Forest University regeneratív orvostani intézetének vezetője, dr. Anthony Atala szerint Hannah Warren esete azt igazolja, hogy „a technika valóban működik”.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Huffington Post)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés