hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Percenként három lábat vágnak le cukorbetegség miatt

Elvben ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropáthia miatt, ezzel szemben a világon húsz másodpercenként hajtanak végre ilyen beavatkozást – mondja dr. Kempler Péter.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint Magyarországon 3-4 ezer cukorbeteg lábát vágják le évente. A diagnosztizálás azért nehézkes, mert olyan, mint ha ez a tünetegyüttes a senki földjén lenne – mondja a belgyógyász, diabetológus az egyetem honlapján közölt cikkben. Amiatt, hogy a neuropáthia a diabétesz szövődményeként alakul ki, a belgyógyászathoz is tartozik, miközben idegrendszeri károsodás lévén akár a neurológiához is sorolhatjuk.

Az országban ma már 11 Neuropáthia Centrum működik, amelyekbe az orvosok továbbirányíthatják pácienseiket. A Semmelweis Egyetem Neuropathia Központjában évente 1500-nál is több beteget fogadnak. A diabetológus szerint vannak olyan vizsgálatok, amelyek a fájdalomérzetet, illetve egyéb érzőideg-működéseket, és vannak, amelyek a vegetatív idegrendszer működését mérik fel.

A kezelés több komponensű: egyrészt minél optimálisabb módon be kell állítani a vércukorszintet, továbbá fontos a további kockázati tényezők, például a hypertonia és a magas vérzsírszint kezelése. Emellett gyógyszer adása is indokolt lehet, részben pathogenetikai alapon nyugvó oki, részben tüneti kezelés formájában – mondja dr. Kempler Péter.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés