hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Sikeres méhtranszplantáció az USA-ban is

A Cleveland Clinic nőgyógyászai és sebészei végrehajtották az első méhátültetést az USA-ban; a műtét 9 órán át tartott.

A méh faktor terméketlenségben (UFI, uterine factor infertility) szenvedő nők számára a méhtranszplantáció nyújthat reményt a gyermekvállalásra. Az UFI-s nők ugyanis nem tudnak teherbe esni, mivel vagy méh nélkül születtek, vagy méhük már nem működik. Ez az irreverzíbilis állapot a nők 3–5%-át érinti, írja az OTSZ Online.

Mindeddig az UFI-s nők számára a béranyaság volt az egyetlen lehetőség arra, hogy saját gyermekük lehessen, azonban ez jogilag bonyodalmas, és az Egyesült Államokban több állam vagy korlátozza, vagy tiltja ezt a megoldást (a béranyaság intézménye Magyarországon jogilag nem engedélyezett).

Méhtranszplantáció esetén olyan gyógyszereket kell adni, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezet kilökje az idegen szervet, és az átültetés csak ideiglenes, 1–2 terhességet tesz lehetővé. Ezután a gyógyszerek adását befejezik, és vagy eltávolítják az átültetett méhet, vagy hagyják, hogy önmagától szétessen.

A világon eddig összesen 11 méhátültetést végeztek. A mostani egyesült állambeli átültetésen átesett 26 éves beteg állapota stabil volt a műtét után. Az átültetett méh egy halott donorból származott. A Cleveland Clinic munkatársai 2015-ben kezdtek el olyan betegeket keresni, akiknél indokolt lehet a méhtranszplantáció, és összesen 10 ilyen műtétet szándékoznak végezni 21–39 éves,  UFI-ban szenvedő nőkön.

A betegek kiválasztása után az első lépés a nők petefészkének stimulálása, hogy megtermékenyíthető petesejteket termeljenek. E petesejteket eltávolítják, és in vitro fertilizációt (IVF) végeznek. Összesen 10 embriót választanak ki, s ezeket lefagyasztják. Az átültetendő méh 18–40 éves halott donorból származik. Amikor találnak egy ilyen donort, a műtétre kijelölt nőnek olyan gyógyszereket kezdenek adni, amelyek meggátolják az idegen szerv kilökődését. A transzplantációnak 6–8 órán belül meg kell történnie, s ennek során az ereket is összekötik. A menstruáció néhány hónap múlva kezdődik el, és a méh teljes gyógyulásához mintegy 1 évre van szükség. Ekkor az embriók egyenként felolvaszthatók és implantálhatók, és remélhető, hogy a beteg teherbe esik.

A kutatócsoport követi az újszülöttet, hogy fény derüljön az esetleges negatív kimenetelekre. Ilyen lehet például a veleszületett rendellenesség, a perinatális fertőzés, az alacsony születési súly és az újszülött intenzív osztályra kerülés.

 

(Forrás: Medical News Today)

(forrás: www.otszonline.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés