hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szétküldték az ebola-útmutatót

Az ebolával kapcsolatos járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére útmutatót állítottak össze, s küldtek szét a felsőoktatási intézmények számára – írja honlapján a tisztiorvosi szolgálat.

Ezekben a hetekben több magyarországi felsőoktatási intézménybe is érkeznek hallgatók az Ebola-láz járvány által érintett országokból, jellemzően Nigériából - emlékeztetnek. - Az ÁNTSZ fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy önmagában az a tény, hogy valaki a járvánnyal érintett területről (pl. Nigériából) érkezik hazánkba, nem jelenti azt, hogy az illető az Ebola-lázzal összefüggésben fertőzésre gyanús esetnek számítana.

Az Ebola-vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg ember vérével, testváladékával, vagy egy fertőzött holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével, illetve azok húsát fogyasztotta. A testnedvvel való érintkezésbe beleértendő az olyan, felépült beteggel létesített védekezés (óvszer) nélküli szexuális kapcsolat, aki akár már 7 hete tünetmentes.

Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az Influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés