hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Szűrnek, míg tart a péntek

Bár az emlőrákszűrésre fókuszál a pénteki Szűrések Éjszakája, az ország számos kórházában, rendelőjében annál színesebb programot állítottak össze az érdeklődő közönségnek.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még a választások előtt jelentette be, hogy a tárca kezdeményezésére április 25-én tartják az első „szűrés éjszakáját”, amikor egyes szakrendelők messze a szokott időn túl is várják a pácienseket. A kormány honlapjára is felkerült mostani összegzés szerint több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik behívót kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra.

Bár Magyarországon minden 11. nő mellében kialakul rosszindulatú daganat, a szervezett emlővizsgálatokra ugyanakkor a  nők fele sem megy el, holott az időben felfedezett mellrákok 80 százaléka gyógyítható. Az államtitkárság kampányba kezdett annak érdekében, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára – ennek része a Szűrések Éjszakája is. Számos helyen egyéb szűrési lehetőségeket is kínálnak, sőt néhol még a betegjogi központ megbízottja is tart ügyeletet a helyszínen, ahol lehet vele konzultálni. (Az országos program itt található.)

Ötször több a bőrrák

Ötszörösére emelkedett a rosszindulatú bőrrák előfordulási aránya Nagy-Britanniában az 1970-es évek óta - idézte a Brit Rákkutató Intézet jelentését a BBC hírportálja. A rosszindulatú melanoma jelenleg az ötödik leggyakoribb rákfajta, évente több mint kétezer ember halálát okozza Nagy-Britanniában. A jelentés szerint a drámai emelkedés oka részben az 1960-as évek óta egyre népszerűbb európai nyaralások, de a szoláriumok elterjedése is hozzájárult a tendenciához. A napégés növeli a kór kockázatát, legnagyobb eséllyel világos bőrű, szeplős és erősen anyajegyes bőrű személyeknél alakul ki a betegség.

Budapesten hét helyen lesz nyújtott mammográfiai szolgáltatás, de egyéb vizsgálatokat nem kínálnak a fővárosban. Legtovább az Uzsoki és a Szent János Kórházban (esti tízig), illetve a Szent Imre Kórházban (éjfélig) várják az asszonyokat.

Az ország más részein nagyobb fantáziát láttak az akcióban. Mátészalkán, Gyulán, Baján, Nagykanizsán, Sopronon át körbejárva az országot látszik, hogy a „végeken” igyekeztek kihasználni az alkalmat, s egyéb szűréseket, illetve droggal, alkohollal, táplálkozással kapcsolatos tanácsadásokat is beillesztenek a programba. Szűrnek magas vérnyomást, diabéteszt, bőrelváltozásokat, szájrákot, vizsgálnak légzésfunkciót, csöntsűrűséget, elzsírosodást, oktatnak emlőönvizsgálatot. S van ahol, például Sopronban, már a következő nagy szűrési kampányokat, a méhnyakszűrést, illetve a vastagbélszűrést is előkészítik ezen a péntek éjszakán.

(forrás: kormany.hu, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés