hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Teherbíró „csontot” nyomtattak

Háromdimenziós nyomtatással készítettek új sarokcsontot egy férfinak ausztrál orvosok, megakadályozva, hogy a páciensnek le kelljen vágni a lábát egy daganat miatt – írja a Magyar Hírlap.

A melbourne-i St. Vincent Kórház orvosai az Anatomics biotechnológiai vállalattal és az ausztrál kormány tudományos ügynökségével (CSIRO) együttműködve építették újjá a 71 esztendős Len Chandler sarkát, akinél áprilisban diagnosztizáltak porcdaganatot.
A szakemberek a férfi egészséges bal sarokcsontjáról készített felvételek alapján készítették el az eltávolított jobb sarokcsont pótlására a titánimplantátumot.

A sarokcsontot érintő előrehaladott állapotú porcdaganattól szenvedő pácienseknek gyakran amputálni kell a lábát térdtől lefelé, mivel nehéz pótolni a rendkívül komplex csontot, amelynek teljes összhangban kell lennie a sípcsonttal és a lábfej csontjaival. 

A Herald Sun című melbourne-i napilap szerint a háromdimenziós nyomtatási eljárást ez idáig egyszerűbb, "nem teherbíró" szerkezetek, mint például a koponya egyes részeinek megalkotására használták, ám a közelmúlt technikai fejlődése lehetővé teszi az implantátumok új generációjának megszületését – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés