hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Térdoperáció saját porcsejttel

Világviszonylatban is újnak számító műtéttechnikai eljárást alkalmaztak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház sebészetén, közölte a Magyar Hírlap.

Sejttenyésztést követően sikeres térdműtétet hajtottak végre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban, ahol a térdízületi kopásban szenvedő beteget saját porcának kitenyésztése után, annak visszaültetésével gyógyították meg. A high-tech eljárásnak minősülő beavatkozást első alkalommal végezték Magyarországon.
 
Korszerű sebészeti beavatkozással elérhető, hogy az erős és állandó fájdalommal járó porchiány miatt szenvedő betegek térdfunkciója újra a régi legyen, panaszaik megszűnjenek.
 
„A térdízület porchiányának kezelése a modern ortopédsebészet nagy kihívása" – magyarázta Papp Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház ortopéd sebészeti osztályának vezetője, aki a lapnak arról beszélt, osztályukon a világon legkorszerűbbnek tartott műtéttechnikai eljárással operáltak a minap, úgy tűnik, sikeresen.
 
„A jelenleg alkalmazott, a térdízület körülírt porchiányának kezelésére szolgáló, innovatív módszert néhány éve még elképzelhetetlennek tartotta a szakma. Mára azonban a biotechnológia a kutatás olyan szakaszába ért, hogy lehetővé vált a beteg saját porcát laboratóriumi körülmények között kitenyészteni, majd a sérült térdízületbe visszaültetni" – hangsúlyozta Papp.
 

Hasonló eljárásokkal próbálkoztak már hazánkban, ám azok nem váltották be a reményeket – írta a magyarhirlap.hu.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés