hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Törvénnyel gyógyítanak

A dohányzásellenes törvény hatályba lépése óta jelentősen visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma Nagy-Britanniában – írja az MTI.

A Paediatrics című folyóiratban közölt tanulmány szerint a zárt légterű nyilvános helyeken való dohányzás betiltása utáni első évben 12 százalékkal esett vissza a súlyos asztmás roham miatti kórházi felvételek száma. A londoni Imperial College kutatói 2002 áprilisáig visszamenőleg tanulmányozták a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) adatait. Az eredmények szerint a dohányzásellenes törvény 2007 júliusi bevezetése előtt a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma évente több mint 2 százalékkal növekedett.

Ezen adat figyelembe vételével a szakemberek kiszámították, hogy a hatályba lépést követő 12 hónapon belül 12 százalékkal, majd a következő két évben 3-3 százalékkal esett vissza az asztmás roham miatti betegfelvételek száma - adta hírül a BBC News.

A csökkenés minden korosztályra és nemre, életkörülményektől függetlenül érvényes volt - húzták alá a kutatók.

A mostani tanulmány készítői szerint egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy sokan már az otthonukban is ragaszkodnak a dohányfüst-mentességhez. Mint arra a kutatást vezető Christopher Millett rámutatott, az emberek a nyilvános helyeken tapasztalják meg a korlátozás előnyeit és ennek hatására döntenek úgy, hogy a saját otthonukban is alkalmazzák a tilalmat. "Mindebből a gyerekek is profitálnak, hiszen kevésbé vannak kitéve a passzív dohányzás ártalmainak" - hangsúlyozta a szakember.

Az eredmények megerősítik azon észak-amerikai és skót tanulmányokat, amelyek a dohányzásellenes törvények jótékony hatásait taglalják. Skóciában szintén visszaesett a súlyos asztmás rohammal kórházba szállított gyerekek száma a tilalom bevezetése után. Nagy-Britanniában pedig a szívroham miatti kórházi felvételek aránya is csökkent a törvény hatályba lépését követően.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés