hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Úgy öl, hogy kevésbé fáj (FRISSÍTVE: betelt...)

Sokszor nem is gyanakodnak infarktusra az idősebbek és a nők, mert náluk nem jelentkezik erős mellkasi fájdalom – figyelmeztet a Semmelweis Médiasarokban dr. Merkely Béla.

Sok esetekben a mellkasi fájdalom kisebb intenzitású és sok az atípusos illetve megmagyarázhatatlan tünet – magyarázza a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. – Ezek közé tartozik a mérsékelt gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás, szédülés, akár eszméletveszés is előfordulhat. Sokszor egyáltalán nem jelentkezik a mellkasban fájdalom, nincs légszomj, izzadás. A legtöbbször általános rosszullétet és fáradtságot érez az idős korú vagy női beteg, ezért nem gyanakszik infarktusra. Bízik abban, hogy hamarosan jobban lesz és többnyire nem hívja ki a mentőt, vagy csak későn. Pedig a késlekedés végzetes lehet: a szívinfarktus halálozás óránként 15%-kal nő, ha a beteg késve kerül orvoshoz.

A professzor szerint tragikus, hogy leggyakrabban csak 3,5 óra elteltével kerülnek orvoshoz a betegek, de az átlag még rosszabb: 4,5 óra. Ezért azt tanácsolja, ha nem szűnik a rosszullét, fél órán belül mindenképpen ki kell hívni mentőtolvasható a semmelweis.hu-n.

*

Idén a Kutatók Éjszakáján kifejezetten nőknek tartanak szűrést szeptember 26.-án déltől éjfélig a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán.

FRISSÍTÉS (2014.09.15.):

Már ne jelentkezzenek, betelt a szűrési keretszám.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés