hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Új hatóanyag a csontvesztés kezelésére

A csontritkulás kezelésében, sőt a megelőzésben is eredményesnek mutatkozik az a hatóanyag, amelynek megszületését, illetve hatásmechanizmusának feltárását nagyrészt a véletlennek köszönhetjük.

Szinte forradalmasította a kutatóknak a csontok biológiai folyamatairól alkotott képét az 1990-es évek közepén, hogy véletlenül – egy genetikai gyógyszerkutatási program „melléktermékeként” – meghatároztak egy fehérjét. Annak a fehérjepárosnak az egyikét, amelyek aránya meghatározza, hogy az építés vagy a bontás dominál-e a csontanyagcserében. Mindkét fehérje termelődését különböző hormonok befolyásolják serkentő vagy gátló módon. A női hormonok például a csontbontás ellen hatnak. Ám az ösztrogénszint csökkenésével az arány a fehérjepár bontást serkentő tagja (RANKL) irányában tolódik el – ez magyarázza, hogy menopauzában megnő a csontritkulás kockázata. Mindebből adódott a következtetés, hogy a RANKL fehérje ellen ható molekula új gyógyszer alapja lehet. A kutatók létrehozták az antitestet, amely a szervezetben megköti a RANKL-t. Így született meg egy – félévenként egyszer beadandó – injekció, amely már a humán vizsgálatokban is bizonyította, hogy képes csökkenteni a csontbontást, s így a törési kockázatot.

A felfedezés nyilvánosságra kerülésével világszerte megindultak a változás korában jelentkező csontritkulás, az onkológiai kezelés nyomán bekövetkező csontvesztés, illetve a reumatoid artritisz (RA) okozta károsodás eseteire vonatkozó vizsgálatok. A világ számos klinikáján, több mint 19 ezer beteg bevonásával azt figyelték, hatásos és biztonságos-e a csont lebontásában szerepet játszó fehérje ellen kifejlesztett hatóanyag.

Az eredmények azt mutatják, hogy az oszteoporózis új terápiája biztonságos, a hatóanyag koncentrációja a beadás után gyorsan emelkedik a vérben és csak 6 hónap után ürül ki a szervezetből. Kimutatták: jobban növeli a csont sűrűségét, mint az általánosan használt korábbi gyógyszer.

Mindez igen fontos a jelenlegi világhelyzetben, amikor a kórkép előfordulási gyakorisága és a vele járó  gazdasági teher növekszik, és amikor gyakoriak a kezeléshez való alkalmazkodási hibák, mondta egy nemzetközi konferencián Socrates B. Papapoulos, az athéni orvosegyetem professzora. Felmérések szerint négy, változás korában lévő nő közül három még sosem beszélt orvossal a csontritkulásról, és a 65 év felettiek 34 százalékánál sosem végeztek csontsűrűségmérést. További gond, hogy sok páciens már a kezelés elején elhagyja a gyógyszer (többnyire a biszfoszfonát) bevételét. A félévente adott szubkután injekció e szempontból is megoldást jelenthet. Az új hatóanyag nagy értéke, hogy a csontképzés (újraképzés) kulcsfontosságú helyein hat, és az ép csontokat is védi – csontépítő, egyben csontvédő szerepe van.

A kutatás nem állt meg: jelenleg tízezer beteggel zajlik négyféle klinikai vizsgálat. Ezek célja, hogy orvos és betege számára egyaránt megfelelő adatsor álljon rendelkezésre a terápiás döntésekhez. A gyártó – az Egyesült Államokban és Kanadában 2008 decemberében, az Európai Unióban 2009 januárjában – benyújtotta a hatóanyag törzskönyvezési dokumentációját. Az indikációs kör a menopauzát követő csontritkulás kezelése, megelőzése, valamint emlő- és a prosztatarák bizonyos típusaiban szenvedő páciensek csontvesztésének kezelése, megakadályozása.

Forrás: Fazekas Erzsébet, Medical Tribune 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés