hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Új szerepben az esemény utáni tabletta

A sürgősségi fogamzásgátló újszerű felhasználását vizsgálta a WHO, egyedüli európai intézményként a szegedi női klinikán is – számol be a Délmagyar.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletta használható-e más célra is, mint „esemény utáni tablettaként".

A kutatás során a nők együttlét előtt vették be ezt a tablettát – idézi a lap Bártfai György professzort, a szegedi vezető kutatót. – Ennek eredményeként a méhnyák kevésbé volt átjárható a spermiumok számára, vagyis hatékonyabban akadályozta meg a teherbe esést, mintha utólag vették volna be ugyanezt a tablettát.

A gyógyszer magas dózisú hormont tartalmaz, de az orvosok szerint így is biztonságosabb bizonyos esetekben, mint a mindennapos tablettaszedés. – Azoknál a nőknél, akik nem élnek rendszeres nemi életet, ez jobb megoldás lehet, hiszen a hormonterhelés nem folyamatos a szervezetükben. Ráadásul ez a tabletta csak progeszteront tartalmaz, így hízásra vagy trombózisra hajlamos nőknél még javasoltabb is, mint a kombinált készítmények – olvasható a delmagyar.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés