hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Újra napirendre kerül az abortusztabletta ügye

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Patent Egyesület. Követelik, hogy a kormány tegye elérhetővé a tablettás abortuszt az állami egészségügyben – írja a HÍR24.

A pirula orvosi felügyelet mellett a terhesség 8. hetéig tenné lehetővé annak megszakítását – emlékeztet a lap. Ez a módszer a tapasztalatok szerint jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét, mint a művi abortusz. Használatát mind a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, mind a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatja.

Alkalmazásáról tavaly tavasszal lángolt fel a vita, miután az megkapta a magyarországi forgalombahozatali engedélyt. [Miután a KDNP nyilvánosan fellépett az alkalmazása ellen] Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte: a készítmény alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért végül a tabletta nem kerülhetett forgalomba.

A készítmény Magyarországon jelenleg nem érhető el. Egy budapesti magánklinikán két évig alkalmazták a tablettás eljárást egyedi importengedéllyel, de tavaly felfüggesztették a szolgáltatást, hogy megvédjék a betegeket és a dolgozókat a várható meghurcoltatástól – emlékeztet a hir24.hu.

(forrás: Hír24)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés