hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Csoportos vakcinázással indul újra a csecsemők BCG-oltása

Kedden megkezdődik az oltóanyag kiszállítása a szülészeti intézményekbe és haladéktalanul meg kell kezdeni a csecsemők oltását – közölte  az Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A pótoltások várhatóan októberben kezdődnek. A szülők erről a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai segítségével, illetve a védőnőkön keresztül kapnak majd tájékoztatást - olvasható a hivatal közleményében.

A világszerte tapasztalt ellátási problémák ellenére júliusig a megszokott rendben adták be a BCG-oltásokat, akkor kényszerült ÁNTSZ ideiglenes átütemezésre, halasztásra. Ezt követően alternatív beszerzési forrást kerestek, így sikerült kanadai közreműködéssel beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen Magyarországon, 2012-2013-ban már használták újszülöttek oltására ezt a szert.

A beszerzett oltóanyag kiszállítása keddtől kezdődhet, és még ezen e héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina. A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG oltását. Az ÁNTSZ ugyanakkor megkezdi az elmaradt BCG-oltások pótlásának megszervezését.

A tájékoztatás szerint a vakcina többadagos kiszerelése miatt a gazdaságos felhasználáshoz 1 ampullából 5-8 gyermeket kell védelemben részesíteni. Ennek összehangolása a szülők felelős együttműködését igényli majd, ugyanis egy-egy oltási alkalommal legalább 5-8 csecsemő egyidejű jelenlétére lesz szükség.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés