hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Utazás a halálfélelmen túlra

A kísérleti szer egyetlen adagja hat hónapon túl is jelentős mértékben csökkentette a rákos betegek depresszióját és szorongását a legalaposabban megtervezett klinikai vizsgálatban. Az eredmény egyes pszichiátriai állapotok kezelésének új modelljét vetíti előre, írják a szakma elitjét képviselő kutatók a Journal of Psychopharmacology-ben.

A halálfélelemmel küzdő, előrehaladott (kiújult vagy áttétes) rákbetegek esetében alkalmazott egyetlen dózis psilocybin pszichológiai tanácsadással együtt alkalmazva szignifikáns mértékben és hosszú távon megmaradóan csökkenti a depressziót és a szorongást, írja a Journal of Psychopharmacology legutóbbi számában megjelent két párhuzamos tanulmány, amelyek 2-es fázisú vizsgálatok eredményeiről számoltak be.

A „Rapid and sustained symptom reduction following psilocybin treatment for anxiety and depression in patients with life-threatening cancer: a randomized controlled trial” című tanulmányban Stephen Ross és munkatársai (NYU Langone Medical Center) arról számolnak be, hogy a vizsgált 29 beteg 80%-a esetében a gyors kezdetű stresszcsökkenés több mint 6 hónap múltán is fennmaradt. A másik, 51 főt bevonó tanulmányban - Psilocybin produces substantial and sustained decreases in depression and anxiety in patients with life-threatening cancer: A randomized double-blind trialRoland Griffiths és munkatársai (Johns Hopkins University School of Medicine) kifejtik: a betegek 80%-a esetében az egyetlen dózis psilocybin alkalmazása révén szignifikáns mértékben csökkent a súlyos mértékű halálfélelem, 87%-uk esetében növekedett az életminőség (a betegek 60%-a esetében az értékek a normális tartományba kerültek), és az eredmények 6 hónap elmúltával is fennmaradtak. A cross over elrendezésű vizsgálatban az alanyok 67%-a arról számolt be, hogy az élmény életük 5 legjelentőségteljesebb tapasztalata közé tartozik, míg 70%-uk szerint az élmény életük spirituális szempontból legszignifikánsabb tapasztalatai közé tartozott, miközben nem jelentkeztek súlyos mellékhatások. (A vizsgálati alanyok 15%-a számolt be hányingerről vagy hányásról, egyharmaduk tapasztalt átmeneti pszichológiai diszkomfortot.) A spiritualitást a következőképpen definiálták: az élet értelmével való foglalkozás, a saját énünknél nagyobb rendszerhez kapcsolódás.

Az életminőség növekedése azt jelentette, hogy a betegek képesek voltak többet ágyon, illetve házon kívül tartózkodni, több energiával bírtak, jobban boldogultak a családtagjaikkal, illetve jobban működtek a munkahelyükön is. A kutatók hozzáteszik: ha ez igaz a rákos betegek gondozása esetében, akkor egyéb stresszteli orvosi állapotokban is használható lesz a psilocybin.

Mint nyilatkozatában Ross kifejti, az eredmények az eddigi legerősebb bizonyítékát adják, hogy a tudatállapot-módosító hatású psilocybin klinikailag jelentős haszonnal alkalmazható. A pszichiáter hozzáteszi: precedens nélküli a pszichiátriában, hogy egy szer egyetlen dózisával ilyen mértékű és ilyen sokáig tartó pozitív hatást lehet elérni; ha a 3-as fázisú vizsgálat is sikeresen zajlik, végre lesz egy olyan szer a kezünkben, ami szigorú kontroll alatt alkalmazva biztonságosan és hatékonyan csökkentheti a rákos betegekre nehezedő stresszt, és csökkentheti körükben az öngyilkosságok arányát.

Griffiths nyilatkozatában elmondja, hogy a vizsgálat során a kísérleti szer 4-6 órás hatástartama alatt két szakember segítette az alanyt, aki belső élményeire figyelve, fülhallgatón át zenét hallgatva feküdt; az alanyok a vizuális percepció, az érzelmek és a gondolkodás megváltozásán kívül arról számoltak be, hogy lényeges pszichológiai belátásokra és alapvető, jelentőségteljes tapasztalatokra tettek szert. Griffiths azt is hozzá teszi, hogy a vizsgálat előtt azt is el tudta képzelni, hogy a rákos betegek a tudatmódosító szer hatására egzisztenciális ürességbe pillantanak, és még jobban megrémülnek, azonban kiderült, hogy nemcsak az egészséges önkéntesek, de a rákbetegek attitűdje, hangulata és viselkedése is pozitív irányban változik.

A klinikai farmakológus Griffiths a nagy sajtónyilvánosságot kapott eredményeket kommentálva a Scientific Americannek adott interjújában elmondja, az élmény során a páciensek sokmindent megértenek saját magukról, családjukról, életcéljukról, továbbá betegségükről, és új belátásokra jutnak annak további menedzselésével kapcsolatban, olyan, mintha képesek lennének távolabbról pillantani magukra, és meglátni a nagyobb képet, nyitottságuk és kreativitásuk fokozódik.

A két vizsgálat eredményét közlő tanulmány mellett a Journal of Psychopharmacologyben egy szerkesztőségi közlemény, valamint tíz szakértői kommentár is megjelent. A felkért szakértők a pszichiátria, az addiktológia és a palliatív gondozás legnevesebb – amerikai és európai – képviselői, fejti ki a szerkesztőségi közleményben – Psilocybin for anxiety and depression in cancer care? Lessons from the past and prospects for the futureDavid Nutt (Imperial College London), így pl. az amerikai pszichiáterek szervezetének (American Psychiatric Association, APA) két korábbi elnöke (Lieberman és Summergrad), az európai neuropszichofarmakológus kollégium (European College of Neuropsychopharmacology) korábbi elnöke (Goodwin), az USA drogkontrollal foglalkozó hivatalának igazgatóhelyettese (Kleber), és a nagy-britanniai gyógyszerszabályozó hatóság korábbi vezetője (Breckenridge), továbbá klinikai vizsgálati szakemberek, vezető farmakológusok és rákgyógyászati specialisták. A szakértők valamennyien elismerésüknek adnak hangot, míg David Nutt hozzáfűzi: Griffiths, Ross és munkatársaik eredményei remélhetőleg elősegítik, hogy más pszichofarmakológusok is hasonló kutatásokba fogjanak, ezáltal segítsék a hatalmas egyéni és társadalmi költségekkel járó depresszió, egzisztenciális szorongás és a különféle addikciók hatékony kezelését.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés