hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Van terápia napi ezer dollárért

Szájon át szedhető tabletta 12 hét alatt meggyógyítja az eddig alig kezelhető, Hepatitis C fertőzéstől szenvedő betegek 90 százalékát – írja a NOL.

Áttörésnek értékelték egészségügyi szakemberek annak a C típusú hepatitis (HCV) elleni hatóanyagnak a klinikai próbáit, melyet az amerikai Texas Egészségtudományi Központ (Texas Health Science Centre) kutatói végeztek tavaly 78 spanyol, brit és német kórház 380 betegén.

Az amerikai kutatók olyan pácienseket választottak ki, akikben már kialakult a májzsugor. Két csoportot alakítottak a kísérlet során, az egyiket 12 hétig, a másikat 24 hétig vizsgálták. Az első csoportba került 208 páciens közül 191-ből 12 hét után nem tudtak többé C-vírust kimutatni. Ez az arány a 172 fős második csoportnál 24 hét után (165 vírusmentessé vált beteggel) 96 százalékra nőtt. A kutatást vezető Fred Poordad szerint a hepatitis C-ellenes harcban fordulópontot jelentő eredmények fantasztikusak, és óriási reményt jelentenek a betegek jövőjére nézve.

A Sovaldi névre keresztelt gyógyszer már az év végén elérhető lesz Nagy-Britanniában, igaz, az ára nagyon húzósnak ígérkezik. Az Egyesült Államokban állítólag a napi egy tabletta ára ezer dollár körül lesz, aminek a híre még ott is heves vitákat váltott ki – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés