hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Visszatérni a tébolydához - nem megoldás!

A hazai pszichiátria továbbra is zárt világ, melyről legfeljebb az olyan botrányok és tragédiák miatt szerzünk tudomást, mint a combinós gyilkosság. A terület európai kutatója, Bugarszki Zsolt a hvg.hu-n azt állítja, hagyományainak és szakembergárdájának köszönhetően sokkal több van a szakmában.

Bugarszki Zsolt szociológus egyetért azokkal, akik szerint végiggondolatlan volt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 2007-es bezárása, de úgy véli, a tébolydához való visszatérés a XXI. században nem megoldás.

Részlet az interjúból:

hvg.hu: A modern pszichiátriában van egyáltalán helye a zárt osztálynak vagy a kényszerkezelésnek?

B. Zs.: Kétségtelen, a pszichózis ijesztő jelenség. Nincs olyan kultúra a Földön, ami tolerálni tudná az akut pszichotikus ember jelenlétét, ráadásul a legnagyobb veszélyben éppen maga az érintett van. Nem kérdés, hogy meg kell teremteni a biztonságos körülményeket, melyek révén a krízishelyzet kezelhető, keretek között tartható.

Eredetileg a nagy elmegyógyintézeteket is jó szándékkal hozták létre, nem véletlenül hívták Asylumnak (menedékhelynek) eleinte ezeket a helyeket. Aztán a rettenetes zsúfoltság és a rezsimszerű működésmód hamar átfordította a segítségnyújtást annak ellenkezőjébe. A korszerű pszichiátria általában kisebb intézményekben gondolkodik. Pár férőhelyes krízisfektetők működnek, a kórházi osztályok kialakításánál is nagyon figyelnek arra, hogy az egyén speciális szükségleteit ne írják felül az intézmény és a személyzet szükségletei. Sokat segített a pszichiátria gyengéd, emberi arcának megteremtésében az a fordulat, amikor a szakemberekből álló csapatokba meghívtak olyan embereket, akik korábban maguk is átélték a pszichózist, és saját tapasztalataik tették őket szakértővé.

Emellett soha nem volt akkora szükség szakképzett és rátermett pszichiáterekre, mint ma. A legnagyobb kihívás: a szakembernek úgy kell átsegítenie páciensét egy hihetetlenül intenzív, ijesztő és veszélyes perióduson, hogy közben ne szenvedjen el újabb traumákat, és se a páciens, se más ne legyen veszélyben. Bár sokan még mindig azt gondolják, elég két "tökös nővér", akik lefogják, lekötözik, vagy modernebb verzióban egy injekcióval leszedálják az embert, a korszerű pszichiátria nem így működik.

(...) Prága egy igen népszerű parkjában, ahol családok piknikeznek, működik egy kávézó. És senki sem gondolná, hogy az egy pszichiátriai szolgáltatás. Pedig az. A kerület ifjúságpszichiátriai rendelőjének főorvosa, egy bizonyos Jarominek doktor hozta létre 20 évvel ezelőtt: az első pszichózisukat átélt, 16-24 év közötti fiatalok vehetnek részt egy olyan komplex rehabilitációs programban, ami külsőségeiben, hangulatában nem is hasonlít a klasszikus pszichiátriai környezethez.

A teljes beszélgetés a hvg.hu-n

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés