2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

GYT: Get Yourself tested kampány

A nemi úton terjedő betegségek integrált prevenciós stratégiája

Az évente előforduló körülbelül 20 millió STD (sexually transmitted disease) fele a 15 és 24 év közötti korosztályt érinti. E fiatalok jelentős része azonban nem jut megfelelő ellátáshoz a STD kimutatására és kezelésére, valamint a fertőzés további terjedésének megakadályozására.

hirdetés

A fiatalok csoportjában számos egyéni, társadalmi és strukturális tényező gátolja a STD-k diagnosztikáját és terápiáját. A betegséghez kapcsolódó stigma egyben gátját jelenti a nyílt kommunikációnak és információátadásnak is. Az Egyesült Államok preventív szolgálatának (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) 2008 márciusában nyilvánosságra hozott adatai szerint minden negyedik tizenéves lány életében legalább egyszer átesett már STD-n. Erre válaszul indult az országos GYT: Get Yourself Tested (Vizsgáltasd meg magad) kampány 2009 áprilisában, hogy növelje a vizsgálatok számát a 25 év alatti korosztály szexuálisan aktív tagjai körében.

A kampányban az alábbi szervezetek vettek részt: MTV, Kaiser Family Foundation és Planned Parenthood Federation of America (PPFA). A felsorolt szervezetek média-, kommunikációs és PR-forrásaikat mozgósították a kampány érdekében. A formális kutatások azt jelezték, hogy a fiatalok jelentős része nincs tisztában azzal, hogy a nemi úton terjedő betegségek tünetmentesen is fennállhatnak, illetve hogy egyik emberről a másikra átadhatók, hogy rutin STD-szűrés javasolt, illetve hogy diszkrét, nem invazív és fiatalbarát lehetőségek állnak mindehhez rendelkezésre. A fiatalok gyakran nem tudják magukról, hogy a STD szempontjából a veszélyeztetett csoportba tartoznak és félnek a kivizsgálás egyes aspektusaitól (például attól, hogy a vizsgálat fájdalmas vagy kellemetlen, illetve hogy mit gondolnak vagy mondanak majd az emberek a környezetükben).

Bár az egészségügyi dolgozók, a családtagok, a barátok és a szexuális partnerek fontos szereplők a fiatalok elérésében és az információk átadásában, a tapasztalatok szerint a klinikai, iskolai és otthoni lehetőségek gyakran kihasználatlanul maradnak az STD-vel kapcsolatos párbeszédek során. A kampány üzeneteit ezért úgy fogalmazták meg, hogy azok növeljék a STD-vel kapcsolatos tudatosságot és a veszély felismerését, csökkentse a félelmet és a megbélyegezettséget, illetve elősegítse a nyílt kommunikációt az egészségügyi dolgozókkal és a szexuális partnerekkel.

A GYT kampány az alábbi platformokat használta: televízió, internet, nyomtatott anyagok, rövid szöveges üzenetek (SMS-ek), terepmunkák. A kampány honlapja: www.GYTNOW.org, illetve www.findSTDtest.org. Az első két évben a kampány elsősorban a website-ra fókuszált, kevésbé a Facebookra és a Twitterre. A STD-tesztek fontosságát minden platformon, valamint a szexuálisa partnereken keresztül is kommunikálták. Az első évben (2009) a terepmunka elsősorban a családtervezési központokra lokalizálódott. A második évben a kampányt kiterjesztették az iskolaorvosi rendelőkre, az állami és helyi rendelőkre, a közösségi szervezetekre, a középiskolákra és egyetemekre is. A lokális kampánypontokról gyűjtött adatok azt jelezték, hogy a rendelőkben és iskolákban növekedett a STD-teszten átesettek száma. A kampányok résztvevői között végzett 2010-es email-felmérésben a fiatalok jelentős része válaszolta azt, hogy a GYT kampány vette rá, hogy szexuális partnerével, családtagjaival, barátaival vagy orvosáról beszéljen a STD-ről, illetve annak vizsgálatairól. E felmérés azonban a GYT célcsoportjának csupán kis részét érte el, és nem volt alkalmas a kampány és a magatartásváltozás közötti összefüggések elemzésére.

A mostani közlemény az első országos szintű értékelés a kampány első két évéről. A szerzők azt vizsgálták, hogy országos szinten miként változott a STD-tesztek száma. Az eredmények segíthetnek azonosítani az akadályozó faktorokat.

Résztvevők és módszerek

Folyamat/médiaelemzési mérőmódszerekkel vizsgálták a kampány hatását a tereprendezvényeken, valamint a közösségi oldalakon. A STD-tesztek mintázatát a Planned Parenthood partnerszervezeteinél mérték, valamint elemezték az országos meddőségprevenciós programokban részt vevő rendelők országos adatait is.

Eredmények

A helyszíni eseményeken 2009-ben körülbelül 20000, 2010-ben 52000 fiatal vett részt. A két említett évben 4477-en váltak a GYT Facebook-oldalának követőivé, a Twitter-követők száma 1994 volt, és több mint 140000 hivatkozás történt a STD-teszteket végző helyek keresőoldalára. 2008 áprilisa és 2010 között 71 százalékkal növekedett a STD-tesztek száma és 41 százalékkal a Chlamydia-vizsgálatoké a Planned Parenthood partnerszervezeteinél (ami körülbelül 118 egészségügyi központot jelent). A Chlamydia-pozitív esetek aránya az adott periódusban nagyjából állandónak bizonyult (2008-ban 6,6 százalék, 2010-ben 7,3 százalék). A trendeket jelző adatok arra utalnak, hogy a tesztek száma 2009 és 2010 tavaszán nagyobb volt, mint az említett két év más időszakaiban; e mintázat egybeesik a STD-vel kapcsolatos tudatosság javítását célzó akcióhónap idejével.

Következtetések

Korlátozott, ugyanakkor megbízható bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, hogy a fiatalokat célzó marketing, illetve a normális viselkedésformákat népszerűsítő üzenetek – a teszteket végző központokra mutató linkekkel és a helyszíni promócióval együtt – növelheti a STD-tesztek igénybe vételét. Az itt bemutatott bizonyítékok azt jelzik, hogy a GYT kampány elérte a fiatalokat és párbeszédre késztette őket a STD-ről és annak kivizsgálásáról, melynek nyomán a kiválasztott központokban országszerte több STD-tesztet végeztek az adott periódusban. A közösségi és privát források együttműködése, valamint a már meglévő adatok hasznosítása segítheti a többi STD-prevenciós programot egy olyan szituációban, melyben a hatásadatok gyűjtésének lehetősége korlátozott.

Forrás: Friedman AL, et al. An assessment of the GYT: Get Yourself Tested campaign: An integrated approach to sexually transmitted disease prevention communication. Sexual Trans Dis. 2014;41:151−157.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!