hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Már saját zsarolóvírusunk is van

Egy új, méghozzá magyar fejlesztésű zsarolóvírust fedezett fel a napokban az Avast Threat Labs, a népszerű antivírusgyártó kutatórészlege, közli az Index.

A Hucky a szokott módon titkosítja a megfertőzött gépeken található fájlokat, hogy váltságdíjat kérhessen a feloldásukért. A titkosítás után .locky fájlkiterjesztést biggyeszt a nevük után, ami első ránézésre magára a Lockyra utalna, de az már nem ezt a kiterjesztést használja (hanem azokat, hogy .shit és .thor), ami szintén mutatja, hogy csak utánzatról lehet szó.

A zsarolóvírusok ellen a legjobb védekezés a megelőzés és az odafigyelés:

  • Ha kap egy emailt ismeretlen feladótól, ne nyissa meg benne a csatolmányt, még ha a címe alapján érdekesnek is tűnik. Pláne ne nyisson meg bizonytalan forrásból származó Office-fájlokat, mert leggyakrabban az ezekbe ágyazott makrók húzzák le a gépekre magát a kártevőt, ha nincs letiltva az automatikus lejátszásuk.
  • A fontos fájljairól készítsen másolatot, amit valahol máshol tart, például külső merevlemezre másol, vagy legalább a felhőbe szinkronizál.
  • Bár tudjuk, hogy bosszantó a frissítésekkel szöszmötölni, ne sajnálja azt a pár percet, frissítsen, ha egy program ezt felajánlja.
  • Egy antivírus program sose árt, ha van a gépén.

Ha mégis áldozatul esne egy zsarolóvírusnak, inkább rögtön kérje szakértő segítségét. Fordulhat a No More Ransom! nevű kezdeményezéshez is, amelyben nemzeti hatóságok és biztonsági cégek karöltve küzdenek a zsarolóvírusok ellen, és igyekeznek segíteni az áldozatokat. A projekthez nemrég csatkakozott Magyarország is.

Van is mi ellen védekezni, a szakemberek szerint továbbra is messze ez a legnagyobb fenyegetés jelenleg, és még mindig növekvőben van a zsarolóvírusos esetek száma, sőt már mobilra, és hamarosan az otthoni, hálózatra kötött okoskütyüinkre is egyre inkább leselkedik ez a fajta fenyegetés. Magyarországon se számít a dolog újdonságnak, kórházak és más közintézmények is szedtek már be ilyen kártevőt, emlékeztet a lap.

 

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!