hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Korlátozható az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés

Nem mindegy, hogy a fitneszkarkötők és más készülékek által gyűjtött információkat kik érhetik el, figyelmeztet az sg.hu.

Napjainkban már számos olyan karkötő, cipő, óra és egyéb eszköz van, amelyek a beépített chipek segítségével képesek feljegyezni a teljesítmény- és egyéb adatokat, például a vérnyomásértékeket és a pulzusszámot. Ezek észszerű funkciók, ugyanakkor komoly aggályokat is vetnek fel és teljesen más dolog, ha ezekhez az információkhoz harmadik fél, például adott esetben a betegbiztosítók is hozzáférhetnek, írja az sg.hu.

A német igazságügyi miniszter, Heiko Maas szerint azonban ez nem mindenkiben tudatosodik, a legfontosabb ugyanis, hogy az emberek szabadon dönthessenek a saját adataik felhasználásáról. De ez közel sem lesz így a jövőben, ha a betegbiztosítóktól majd csak azok kapnak kedvező ajánlatokat, akik hajlandók átadni az egészségügyi információikat.

Éppen ezért a német kormány megvizsgálja, hogy az új európai adatvédelmi jog alapján miként lehet majd korlátozni bizonyos egészségügyi adatok felhasználását. Ezen információk átadására senkit sem lehet sem most, sem a jövőben kényszeríteni.

(forrás: SG.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!