Amerikában már jóváhagyták az immunológiai támadáspontú szer alkalmazását. Reményeink szerint 1-1,5 éven belül Magyarországon is elérhetővé válik a készítmény – nyilatkozta lapunknak dr. Kis János Tibor, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Inzulinpumpa és Szenzor Központjának vezetője.
Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) állásfoglalása az inhalációs allergén-étel keresztallergiát illetően is nyújt támpontokat a mindennapi klinikai gyakorlathoz.
Az ételek néhány típusánál, így a kagylóknál, halaknál, dióféléknél és mogyorónál igen magas a keresztreaktivitás aránya. A keresztreaktivitás nehezíti az allergiás kórképek diagnózisát és kezelését.
Eddig tripla negatív emlőrákban szinte kizárólag citosztatikumokat tudtunk használni, ezért nagy áttörési lehetőség az immunterápia ebben a betegcsoportban.
A Nature Neuroscience folyóiratban jelent meg a Trinity College Dublin kutatóinak cikke, amelyben a hosszú Covid szindróma során gyakran tapasztalt “agyköd” okát tárták fel.
Számos olyan reakció létezik, ami bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után nemkívánatos tüneteket okoz embereken. Ezek egy része kisebb számban ételek okozta toxikus ártalmak, nagyobb része nem toxikus ártalmak.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?