2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

"Vesztésre áll az emberiség"

A kutatók szerint a gyógyszereknek ellenálló fertőzések 2050-re akár minden 3. másodpercben egy ember halálához vezethetnek, írja a 444.hu.

A hírt a 444.hu a Review on Antimicrobial Resistance (RAR, magyarul: az antimikrobiális rezisztencia felülvizsgálata) globális jelentéséből idézi. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az antibiotikumok helyes használatának oktatására van szükség, és több milliárd dolláros gyógyszeripari befektetést javasolnak, hogy a gyógyszereket „ne vessük vissza a sötét középkorba”.

A kutatók szerint a gyógyszereknek ellenálló fertőzések elleni harcban az emberiség vesztésre áll, a RAR 2014-es indulása óta több mint 1 millió ember halt meg ilyen fertőzéstől. Pedig a fenyegetés akkora kockázatot jelenet, mint a terrorizmus, a brit pénzügyminiszter meg azt mondta, hogy az antibiotikum-rezisztencia még a ráknál is nagyobb fenyegetést jelenthet az emberiségre. A gond az, hogy nem fejlesztünk elég új antibiotikumot, a meglévőket meg elpocsékoljuk.

Nagy-Britanniában felfedezték, a nemi úton terjedő fertőzést okozó baktériumok egy törzse rezisztenssé vált a legtöbb antibiotikumra – számol be róla továbbá a hírportál – a jelentés szerint vége lehet az antibiotikumok korának. De még aggasztóbb hírek is jöttek: tavaly kimutatták, hogy a kólikabaktériumok képesek teljesen más törzsekhez tartozó baktériumoknak is átadni a colistin-rezisztenciát, és ez azért nagyon aggasztó, mert a colistin az egyik legerősebb, kizárólag a legvégsőbb esetben használt antibiotikum, amit általában csak akkor vetnek be az orvosok, ha már hiába próbálkoztak mással.

A 444.hu-n a jelentésről készített bezámoló folytatódik.

(forrás: 444)
hirdetés

Könyveink