2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A FAO a Zika-vírus ellen

A FAO, mint az állategészségügyért és növényvédelemért felelős ENSZ-szervezet támogatást nyújthat az emberi és környezeti szempontokat is figyelembe vevő célzott intézkedésekhez a Zika-vírus ellen, közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kedden.

A közleményben hangsúlyozzák: valószínű, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnő a rovarirtók használata a vizes élőhelyek közelében, miközben a pangó vizek, vagyis a Zika-vírust is terjesztő szúnyogok szaporodási helyének megszüntetése hatásosabb és egyszerűbb megoldást jelentene. Ha mégis elkerülhetetlen a növényvédő szerek használata, a FAO fontosnak tartja, hogy az emberi egészséget és az élelmiszereket ne veszélyeztessék ezzel. A szervezet ezért az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködésben ajánlásokat dolgozott ki a növényvédő szerek megfelelő alkalmazásáról.

A közlemény szerint segíthet a korai előrejelzés és az időbeni felkészülés; egyebek mellett az időjárási minták nyomon követése révén a FAO képes lehet elemezni az Aedes szúnyogok mozgását, akár előre is jelezni előfordulási helyüket. A Zika-vírus az emberre jellemzően az Aedes szúnyog csípése révén terjed. A Zika-vírus terjedésének megállítására hosszabb távú megoldást jelenthet a steril rovar technológia, amit a FAO Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel közös egysége fejlesztett ki. Sikeres kísérletek történtek már a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen, és jelenleg is folynak jó eredményekkel kecsegtető programok.

"Fennáll a veszély, hogy az áldozatok száma a helyzet fokozódásával jelentősen nő, ezért össze kell fogni, hogy a helyzetet ellenőrzés alá vonjuk", hívja fel a figyelmet közleményében a FAO.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink