2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Atomkatasztrófát okozhattak volna

Jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – tudta meg a Népszabadság.

„Nem volt kizárható a spontán láncreakció lehetősége” – ez a legerősebb megállapítás annak a fideszes vezetésű parlamenti vizsgálóbizottságnak a jelentésében, amely a 2003-as paksi üzemzavart elemezte. A reak­tortartály tisztítása során a rosszul megtervezett technológia használata miatt megsérültek az atomerőmű üzemanyagát tartalmazó fűtőelemek, gőzrobbanás történt, radio­aktív sugárzás került a környezetbe, nukleáris baleset is bekövetkezhetett volna. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz lelkesen kapcsolódott be a vizsgálatba, ám a jelentés elfogadását megakadályozta.

Az Európai Bizottság Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa kérdésére a napokban közölte, hogy a kötelezettségszegési eljárást megelőző vizsgálat zajlik az ügyben, és intenzív párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal a hiányzó ­információk megszerzése érdekében. Brüsszeli forrás­ból a lap úgy tudja, hogy a bizottsági vélemény szerint Magyarország a kiszállítással uniós jogot sértett. ­Ebben nincs is vita, a kormánnyal inkább csak azon alkudoznak, hogy mi lesz a jogsértés következménye, és mi történjen az illegálisan kijuttatott fűtőanyaggal.

Jávor szerint az ügynek a paksi bővítés uniós engedélyezésére nézve is lehetnek következményei.

A teljes cikk

hirdetés

Könyveink