2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az atombombák kései hatásairól

Az Index egy tanulmányt közöl, mely szerint a Hirosimára és Nagaszakira ledobott bombák kései egészségügyi hatásait eddig túlbecsültük.  

A Hirosimában és Nagaszakiban végrehajtott amerikai atombomba-támadás hosszú távú következményeivel kapcsolatban jóval súlyosabb kép él a köztudatban, mintsem azt a valós tapasztalatok indokolnák, derül ki egy új tanulmányból az Index tájékoztatása szerint.

Az 1945 augusztusában végrehajtott támadás közvetlen következményei borzasztóak voltak, két elpusztult város, 120-150 ezer halott, még annál is több sebesült. Az Aix-Marseille Egyetem mikrobiológusa most azt vizsgálta meg, hogy vajon a tudományos mérések igazolják-e, amit a legtöbb ember, köztük rengeteg kutató is gondol, hogy a túlélők, illetve a túlélők leszármazottjai között kifejezetten magas a génhibából adódó betegségek száma az elszenvedett sugárzás miatt – olvasható az Indexen.

Bertrand Jordan és csoportja egy 1947 óta tartó vizsgálatsorozat eredményeit egyesítette. Hatvan év alatt sok embert vizsgáltak japánban, 100 ezer túlélőt, a túlélők 77 ezer gyermekét, illetve 22 ezer olyan embert, aki nem volt ott a bombázásoknál. A vizsgálatok valóban kimutatták, hogy akiket sugárzás ért, azok esélye megnőtt a rákos megbetegedésekre, ugyanakkor a várható élettartamuk alig néhány hónappal lett rövidebb, mint azoknak, akiknek nem jutott a bombák sugárszennyezéséből.

A további részletekért kattintson az Indexre.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink