2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az orvosok korán halnak

A nol.hu cikke számol be róla, hogy az orvosok átlagosan betegebbek és korábban halnak meg, mint a más hivatást űző emberek.

Számos magyarországi vizsgálatból ismert, hogy az orvosok korábban halnak és betegebbek is, mint az egyéb foglalkozást űzők, mint az átlag – olvasható a nol.hu-n. Az 1964 és 2010 közötti megbetegedési és halálozási adatok vizsgálata is jelezte: a 40 feletti orvosok közül a férfiak harmada, a nők fele nem éri meg a nyugdíjazását. Az okok sokfélék: a stressz, a szív- és érrendszeri betegségek, betegtől szerzett fertőzések, az önkárosító magatartásformák (alkohol, drog), mind pusztítják az orvosokat.

Néhány hete a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság négy kutatója hozta nyilvánosságra elemzését, amelyben az 1800 és 1925 között születettek körében hasonlították össze az orvosok és gyógyszerészek élethosszát. Az 1885-1890 között született orvosok átlag élettartama 75,4 év volt, míg ugyanebben az időszakban a gyógyszerészeké 65,8 év. A 19. század végétől az orvosok és a gyógyszerészek átlagéletkorában ellentétes folyamat zajlott le. Míg a patikusok élethossza a huszadik század első negyedében átlagosan 75 évre nőtt, addig az orvosoké 67 évre csökkent. A jelenség hátterében elsősorban a 40-59 éves orvosok fokozott halandósága áll, amit már korábbi kutatások is jeleztek – írja a NOL.

Amerikai adatokból az is kiderül, az orvosok legtöbbje nem tud mit kezdeni azzal a megterheléssel, amit a változó munkarend, az ügyeletek, a velük járó kevés és rendszertelen alvás, az ezt követő üresjáratok, a döntéseikkel járó felelősség okoz – nyilatkozta a nol.hu-nak dr. Weltner János sebész főorvos.

 

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink