2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Azoktól tanult, "akik ma szoborként díszítik a kórházak udvarait"

A Semmelweis-nap alkalmából az orvosi kamara elismerésben részesítette Gothár Ferencet, aki az alapellátásban az egyik leghosszabb ideje praktizáló gyermekorvos, írja a Pécsi Újság.

A második világháború alatt még csak tízéves volt Gothár Ferenc, aki a katonai kórházzá alakított dombóvári gimnáziumban ápolt háborús sebesülteket látva határozta el, hogy orvos szeretne lenni.

Tanultam és tanultam, biológia szakkörre jártam, mindent megtettem, hogy felvegyenek az orvosi egyetemre, meséli a lap portréjában. Kitűnő tanuló érdemrendet kapott, majd a gimnázium után felvették a pécsi egyetemre. 

– Szerettem minden percét, élmény volt tanulni, ennek eredménye, hogy 82 évesen még mindig dolgozom. Olyan nagy nevek tanítottak, akik ma szoborként díszítik a kórházak udvarait, mondja.

Az orvosi elvégzése után a barcsi szülészeten volt segédorvos, majd a kaposvári kórház gyerekosztályára került, ahol hat évet töltött. Ezt követően Komlóra hívták.

– Én voltam itt az első körzeti gyerekorvos, ami óriási dolog volt. Később a rácvárosi területre kerültem, ahol a bölcsődei, iskolai, körzeti teendőket láttam el.

Az ANK uszoda megépülésével újabb lehetőséget kapott. Elndította az asztmás gyerekek úszását; ő volt az országban a második, aki ilyesmivel foglalkozott. A pécsi paralimpikon, Európa-, és világbajnok úszó, Kovács Ervin is Gothár Ferenc betege volt, ő beszélte rá az úszásra is annak idején.

A teljes portré a lapban

(forrás: Pécsi Újság)
hirdetés

Könyveink