2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Búcsú Lux Elvirától

A legnevesebb szexuálpszichológus otthonában hunyt el, életének 87. évében, olvasható a HVG.hu-n.

Lux Elvira élete igen kalandosan alakult: az egri Angolkisasszonyoknál végezte a középiskolát, de édesanyja távollétében egy teherautón Budapestre szökött, az orvosi egyetemre. Népi kollégista volt, ott azonban nem tudott megszokni. Eltávolították – idézi fel a HVG.hu a Hegyvidéknek adott életrajzi interjú tartalmát.

Az egyetem elvégzése után Szentágothai János tanítványa lett, patkányok agyából készített metszeteket. Zavarta azonban, hogy csapnivalóan rossz produktumok kerültek ki a keze alól, és szeretett volna a továbbiaknak az aggyal nem mint szervvel foglalkozni. Jobban érdekelte a psziché, akkoriban azonban a SOTE-n még nem volt ilyen szak. Az ELTE-n viszont röviddel azelőtt Kardos Lajos professzor vezetésével indult ilyen képzés – olvasható a HVG.hu-n.

A második diploma megszerzése után az I. sz számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikára került, ahol elsőként alkalmaztak pszichológust nőgyógyászati esetek megoldásában. Első könyvét Antoni Ferenc rektor inspirálásra írta meg, ezt számos további követte. A szakmai publikációk mellett jelentősek a népszerű, ismeretterjesztő munkái is.

A további részletekért kattintson a HVG-re.

 

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink