2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egységes csomagolást szorgalmaznak

A dohánytermékek egységes csomagolását szorgalmazza az egész világon a WHO, derül ki a Dohányzásellenes Világnap alkalmából kiadott közleményükből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett közelmúltbeli erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet, írják a közleményben.
A dohánytermékek egységes csomagolása olyan intézkedésekre utal, amelyek – a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül – a csomagoláson minden logó, szín, márka, imázs vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák vagy tiltják.

2012. decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolást. 2016. május 20-án Franciaország, valamint Nagy-Britannia és Észak- Írországon belül az Egyesült Királyság is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását. Írország és Magyarország ugyancsak készül az intézkedés bevezetésére, míg más országok , köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják annak lehetőségét.

Hogy működik az egységes csomagolás?
„Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét. Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl,” mondja a WHO főigazgatója, dr. Margaret Chan. „Megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát.”
A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményében lefektetett irányelvek egy átfogó dohányzás- ellenőrzési megoldás keretében javasolják az egységes csomagolást; a csomag része a nagyméretű grafikus egészségvédő figyelmeztető jelzés, valamint a dohánytermékek reklámjának, promóciójának és szponzorációjának az átfogó tiltása.

Ausztrália története
Ausztráliában a dohányzás évek óta egyenletes visszaesést mutat. Ausztrália 2012-ben vezette be az egységes csomagolást az újfajta és nagyobb méretű egészségvédő figyelmeztetésekkel együtt. A bevezetést követő ausztrál felülvizsgálat szerint 2012 decembere és 2015 szeptembere között a csomagolás megváltoztatásának köszönhetően további 0,55%-kal csökkent a dohányzás a 14 éves és idősebb korosztály körében. Ez több mint 108.000 olyan embert jelent, aki leszokott a dohányzásról, nem esett vissza, illetve nem kezdett dohányozni az említett időszakban.

Dr. Oleg Chestnov, a WHO nem- fertőző betegségekért és mentális egészségért felelős főigazgató- helyettese elmondta, hogy az egységes csomagolással Ausztráliában elért eredmények igazolják az intézkedésben rejlő nagyszerű lehetőségeket. „Az egységes csomagolás csökkentheti a dohánytermékek iránti keresletet, amint azt az ausztrál példa világosan mutatja. A módszer hatékony eszközt kínál az országoknak a dohányhasználattal járó károk kezelését célzó átfogó megoldás részeként,” - mondja Chestnov.

Az idei Dohányzásmentes Világnap mottója – Készüljön az egységes csomagolásra – ráirányítja a figyelmet az évente mintegy 6 millió ember haláláért felelős dohánytermékek ellenőrzésére tett globális erőfeszítéseknek erre az új irányzatára, magyarázza dr. Douglas Bettcher, a WHO nem fertőző betegségek megelőzéséért felelős igazgatója.

Küzdelemben a dohányiparral
„Megkezdődött az egységes csomagolás globális elterjedése, mivel egyre több ország törekszik azokra a fontos egészségvédő előnyökre, amelyeket ez az intézkedés a közösségek számára hozhat,” – mondja Bettcher. „A dohányipar már egy ideje megkezdte a felkészülést az egységes csomagolásra, és komoly félrevezető kampányokat folytattak az intézkedés megakadályozására."
„Reménykeltő azt látni, hogy egyre több ország száll szembe az iparág mesterkedésével és vezeti be az egységes csomagolást a dohánytermékek iránti kereslet csökkentése érdekében, előtérbe helyezve a lakossága egészségét.”

A WHO a Dohányzásmentes Világnap alkalmából új útmutatót ad ki a dohánytermékek egységes csomagolásához, ami a legfrissebb bizonyítékok bemutatásával iránymutatást nyújt az intézkedések végrehajtásához a kormányoknak.
„A kormányok többsége elkötelezett a dohányzás „ járvány” megfékezése és a dohányzással összefüggő károk, például a rák, a szív- és tüdőbetegségek okozta halálesetek számának a mérséklése mellett”, mondja dr. Vera da Costa de Silva, a WHO FCTC Titkárságának vezetője. „Létfontosságú, hogy hozzáférjenek olyan bizonyítékokon alapuló, hatékony iránymutatáshoz, ami előmozdíthatja a lakosságuk egészségének védelmét szolgáló erőfeszítéseiket.”

(forrás: WHO)
hirdetés

Könyveink