2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Fantomkórházat építünk Szíriában

Februárban döntött a kormány, hogy kórházat épít Szíriában. Azóta egy lépést sem tettek az ügyben, de beemelték a népszavazás kampányába, írja a NOL.

A migrációs krízisben ott kell segíteni, ahol a baj van, ezért kell például a magyar kormánynak Szíriában kórházat építeni – fogalmazott egy múlt heti kampánynyilatkozatában a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János. Kedden aztán már Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is szót ejtett a magyar felajánlásról. Úgy fogalmazott, hogy házhoz szeretnék vinni a segítséget, nem akarják importálni a bajt, ezért a kormány ötmillió dollárból kórházat hoz létre Szíriában, írja a lap, majd leszögezi: a kormányszóvivői iroda nem reagált megkeresésünkre, a Miniszterelnökség pedig a külügyi tárcához továbbította a kérdéseinket, ahol aztán két napig fogalmazták a szűkszavú közleményt, amelyből annyi derül ki: egy lépést sem tett, tehetett eddig az államapparátus.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium mindenekelőtt leszögezte, hogy a magyar kormány által felajánlott ötmillió euró – tehát nem dollár, ahogy azt Balog miniszter említette – folyósítása, a projekt megtervezése és kivitelezése a biztonsági feltételek megteremtésének, a szíriai polgárháború felszámolásának függvénye. Az persze nyilvánvaló, hogy háborús övezetben nem lehet építkezni, de a beruházással összefüggésben olyan lépéseket sem tettek, amelyre talán már lett volna lehetőség.

További részletek

hirdetés

Könyveink