2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Globális veszély: sárgaláz

A Georgetowni Egyetem professzorai a WHO-t állandó vészhelyzeti bizottság felállítására szólították fel, olvasható az otvenentul.hu-n. 

A JAMA Viewpoint május 9-én megjelent online kiadásában Daniel Lucey és Lawrence O. Gostin, az egyetem O’Neill Országos és Nemzetközi Egészségügyi Jogi Intézetének munkatársai elmondták, hogy a sárgaláz jelenlegi és potenciális jövőbeli terjedése az oltóanyag korlátozott utánpótlásával együtt arra kell, hogy késztesse a WHO-t, hogy sürgősen hozzon létre egy vészhelyzeti bizottságot a finanszírozás megteremtésére, a nemzetközi reakciók koordinálására és a vakcina előállításának növelésére – számol be a portál.

Az először januárban bejelentett sárgaláz járvány gyorsan terjed Angolában, ahol a múlt hónapig 2023 gyanítható sárgalázas esetről és 258 halálos áldozatról számoltak be. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) járványügyi riadót jelentett be április 22-én a sárgaláz miatt Latin-Amerikában, ahol az Aedes aegypti szúnyogok a Zika és a dengue vírusokat is terjesztik.

A professzorok szerint az oltóanyag utánpótlásainak szűkössége egészségügyi vészhelyzethez vezethet. A szakértők arra is rámutattak, hogy a sárgaláz már Kenyában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is terjed, ahol kétmillió ember beoltását tervezik – írja az otvenentul.hu munkatársa.

hirdetés

Könyveink