2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyulást gyorsító okoskötszer egy tinitől

Egy 13 éves amerikai lány feltalált egy olyan kötszert, amellyel a sebek gyorsabban gyógyulhatnak, írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A nyolcadik osztályba járó, oregoni Anushka Naiknaware feltalált egy olyan kötszert, amely érzékeli a sebeken lévő kötések nedvességtartalmát.

"Sokan nem kapcsolják össze [logikailag] azonnal a nedvességet a sebbel, de az igazság, hogy a nedvesség az egyik legmeghatározóbb tényező abban, a krónikus sebek milyen gyorsan gyógyulnak" – magyarázta az Upworthynek. Felfedezésével a minap megnyerte a Lego Oktatásépítő Díját az idei Google Tudománykiállításon.

Kutatások által bebizonyított, hogy a nyílt sebeknek bizonyos szinten nedvesnek kell lenniük, mert az segíti a behegedést. Viszont túlzásba sem szabad vinni, mert a normál szintet meghaladóan nedves seb fertőzésre utalhat.

A kislány új kötszere azonban figyeli és érzékeli, hogy a kötés alatt mennyi nedvesség van, anélkül, hogy le kellene szedni azt. Ezután pedig szükség esetén benedvesíti vagy éppen szárít a seben, írja a lap.

cimkék

hirdetés

Könyveink