2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Hőségben a sópótlásra is figyelni kell

A melegben az izzadás miatt sót veszítünk, ezt pótolni kell, nyilatkozta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatornán. További hőség-tippeket is közöltek szakemberek.

Kapcsolódó cikkek

Érdemes olyan ásványvizet fogyasztani, amelynek magasabb a nátriumtartalma, nyilatkozta Szabó Enikő. Arra a kérdésre, hogy jobb-e meleg italokat fogyasztani a hőségben, a szakértő azt mondta, lehet meleget inni, de ennek nincs akkora jelentősége. A strandolók figyelmét arra hívta fel, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani veszélyes, inkább fokozatosan kell bemenni a vízbe és így hűteni le a testet. Elmondta továbbá, hogy a melegben lenge, világos színű ruhát érdemes viselni, és védeni kell a fejet a sugárzástól.

Mint arról lapunk is beszámolt, csütörtöktől vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett lesz, péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. A hőségriadó fokozatát azóta tovább emelték, és szokatlanul erős UV-B sugárzásra is fehívták a figyelmet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója közleményt adott ki, melyben felhívja a figyelmet: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

A kommunikációs szakember azt tanácsolta, hogy aki teheti, az a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse. Hozzátette, fontos a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg ásványvíz vagy tea fogyasztása. Azt javasolta, hogy viseljünk könnyű, szellős ruházatot, és a fejet ne érje tartós, közvetlen napsütés. A szóvivő kitért arra is, hogy ájulásos rosszullét esetén a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink