2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Húsz éve a halál, ma a fantáziavilágok kelnek életre

Dr. Janszky József neurológus az epilepszia gyógyításában ért el kiemelkedő eredményeket, ugyanakkor civilben is akadnak extra dolgai: ismert sci-fi-írónak számít, írja a BAMA.

Sci-fi-író orvosprofesszor

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Honnan lehet ismerős ez a név?

– Talán mert édesapám ugyancsak dr. Janszky József: a PTE akadémikus kvantumfizikusa.

Ilyen messze esett az alma a fájától?
– Ez nálunk családi hagyomány, mert az én fiam meg közgazdásznak készül. Az az igazság, hogy nem fogott meg különösebben a fizika elméleti része, viszont mindig nagyon érdekelt az agy működése. Másrészt a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen az egyik legjobb előadó a neurológia professzora volt.

Valóban olyan bonyolult az agy?
– A világ legbonyolultabb szerkezete. Mindenesetre jól haladunk a megismerésében, erre mondanék is egy példát: negyven évvel ezelőtt a négyszáz oldalas neurológia tankönyvben csupán egy oldal szólt a betegségek kezeléséről, ma már a könyv fele ezt taglalja.(...)

A PTE Neurológiai Klinikáján egészen új megoldásokkal kísérleteznek az epilepszia kezelésében.
– Valóban, az országban, sőt Közép-Európában is egyedülálló eljárásokkal foglalkozunk, hogy kívülről stimuláljuk az agyi idegsejteket. A legsikeresebb ilyen megoldásaink azonban nem annyira az epilepszia, mint inkább a mozgászavarok, a Parkinson-kór gyógyításában születtek.

Tényleg ír sci-fi könyveket?
– Az öcsémmel, Imrével,  aki egyébként Norvégiában orvosprofesszor, megjelent egy tudományos-fantasztikus könyvünk Kergekór címmel, a betegség irodalmilag kibontott egyik lehetséges veszélyéről. Ez azonban több mint húsz évvel ezelőtt volt. Nincs már ilyesmire időm, ha mostanában lazítok, akkor nem írok, hanem inkább olvasok.Meg jegyzem, azt azért figyelem, hogy mire vevő még a közönség. Húsz évvel ezelőtt nagyon  kíváncsi volt a halálra, nagy keletje volt például az orvoskrimi-sorozatoknak. Napjainkban pedig a bestsellerekben inkább fantáziavilágok kelnek életre, a társadalom szétesése a slágertéma, egyre színvonalasabb karakterábrázolással.

A teljes cikk

(forrás: BAMA)

cimkék

hirdetés

Könyveink