2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Indul az e-bíróság

Július elsejétől kötelező az elektronikus kapcsolattartás az újonnan induló polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási bírósági peres ügyekben a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, a közigazgatási szervek és a bíróságok számára, olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) honlapján.

Továbbra sem kötelező, csupán választható az elektronikus kapcsolattartás a személyesen, tehát jogi képviselő nélkül eljáró természetes személyeknek, továbbá nem alkalmazható végrehajtási ügyekben. Ugyanakkor az egyéni vállalkozók, miután gazdálkodó szervezetnek minősülnek, csak elektronikus úton járhatnak el bírósági peres ügyekben.

Az elektronikus bírósági kapcsolattartáshoz szükséges űrlapok a www.birosag.hu internetes oldalon találhatók és papír alapon nem nyújthatók be, kizárólag elektronikusan.

Az elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges a kormányablakokban ügyfélkapu-regisztráció, majd telepíteni kell az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programot a beküldéshez használt számítógépre, az űrlapot le kell tölteni a www.birosag.hu oldalról a programba és ki kell tölteni. Az űrlapon és a csatolni kívánt mellékleteken elektronikus aláírást kell elhelyezni, ezután lehet az űrlapot és a csatolt mellékletet az ügyfélkapun beküldeni.  A bíróság határozata elektronikus úton érkezik az ügyfélkapura, erről az ügyfél értesítést kap a regisztrációkor megadott e-mail címére.

Miután a bíróság csak annak tud elektronikus úton iratot kézbesíteni, aki az adott ügyben már küldött be hozzá elektronikus iratot, első alkalommal a perekben az alperes, illetve közigazgatási perben a felperes számára még papír alapon kézbesít iratot a bíróság.

Az elektronikus kapcsolattartás során a polgári, gazdasági, munkaügyi perekhez kapcsolódó illetékfizetési kötelezettséget is elektronikus úton lehet teljesíteni az elektronikus fizetési és elszámolási rendszerben vagy átutalással közvetlenül saját bankszámláról az illetékes törvényszék Magyar Államkincstárnál vezetett illetékbevételi számlájára.

A törvény szerint abban a perben, amelyben a kapcsolattartás valamely fél részéről elektronikus úton történik és az elektronikus úton kapcsolattartó a beadványát nem elektronikusan terjeszti elő, főszabályként a bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítja, az egyéb beadványban foglalt nyilatkozatot pedig hatálytalannak tekinti, továbbá pénzbírságot is kiszabhat. Az űrlapok esetleges módosításáról az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a honlapon hét nappal a közzététel előtt ad tájékoztatást, és a módosított űrlap közzétételét követően 14 napig jelzi a változást, ezért fontos a használni kívánt űrlap frissítése, figyelmeztetett a hivatal.

Az e-bíróságról részletes tájékoztatás olvasható a www.birosag.hu oldalon.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink